İddia şöyle;

Bir Twitter hesabının 20 Kasım 2022’de paylaştığı videonun TSK’nın sınır ötesi harekatını gösterdiği iddia edildi.

Görüntüler 20 Kasım'da Düzenlenen Hava Harekatından mı?
13 Kasım 2022 Pazar günü 16:20 sularında, İstanbul İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin ölümü ve 81 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırının ardında hangi terör örgütü ve bağlantıların olduğuna dair soruşturma ve tartışmalar devam ederken, patlamadan bir hafta sonra, 20 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, teröristleri hedef aldığı belirtilen bir sınır ötesi hava harekatı düzenlendi. 

Milli Savunma Bakanlığı’nın harekatı resmi hesaptan atılan bir tweet ile duyurmasının ardından harekata ait olduğu öne sürülen birçok görsel ve video, mecralarda hızla yayılmaya başladı. Söz konusu iddiada paylaşılan video da bunlardan bir tanesiydi. Video, oldukça büyük bir dolaşım ağı yakaladı.
Paylaşılan Görüntüler Bir Bilgisayar Oyunundan Alınmış
Harekata dair en sık paylaşılanlar arasında yer alan videodan alınan ekran görüntüleri ile doğru olup olmadığını kontrol etmek mümkün. Görüntüler tersine görsel arama motorları yardımıyla araştırıldığında, 29 Mayıs 2019’da paylaşılan bir Youtube içeriğine ulaşılıyor. Video, “Türk Silahlı Kuvvetleri Terörist Avında (arma3)” başlığıyla paylaşılmış. 

Arma 3, Eylül 2013’de piyasaya sürülen Bohemia Interactive’ın geliştirdiği bir askeri simülasyon video oyunu. 2019’a ait bu video, sosyal medyada 20 Kasım’da gerçekleşen Pençe-Kilit Hava Harekatına ait olduğu iddia edilen paylaşımlarda yer alan video ile uyumlu. 
Video, söz konusu iddialar ile tekrar dolaşıma sokulmadan önce müzik eklemesi yapılmış, fakat oyuncuların sesleri korunmuş. 
Üstelik Arma 3’ten alınan görüntülerin askeri operasyonları gösterdiği iddiasıyla hem sosyal medyada hem de haber platformlarında paylaşılması bir ilk değil. Daha önce aynı oyundan alınan görüntüler birçok kez gerçek sanılarak haberleştirilmişti. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun 20 Kasım’da gerçekleşen Pençe-Kilit Hava Harekatı’nı gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu videodan alınan ekran görüntüleri tersine görsel arama motorları yardımıyla aratıldığında Arma 3 isimli bilgisayar oyununun görüldüğü, 2019 tarihli bir youtube videosuna ulaşılıyor. Arma 3 oyunundan görüntüler sık sık gerçek çatışmalara ait sanılarak paylaşılıyor, eski tarihli benzer örneklere ulaşmak mümkün. TSK’nın 20 Kasım’da gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatı gösterdiği iddia edilen video doğrudan 2019’a ait oyun videosundan alınmış, videodaki konuşmalar korunmuş ve üzerine bir müzik eklenmiş. 

Sonuç olarak;

Videonun 20 Kasım'da gerçekleşen Pençe-Kilit Hava Harekatı'nı gösterdiği iddiası yanlış.