Video Rusya'daki Ufa Petrol Rafinerisine Yönelik Ukrayna Saldırısını mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 3 Mart 2025 tarihinde paylaşılan videoda, Ukrayna ordusuna ait İHA’lar ile Rusya’nın Başkurdistan bölgesindeki Ufa petrol rafinerisini vurduğunu gösterdiği iddia edildi.

<b>Söz konusu paylaşım 168 bin görüntülenmeye ulaşırken, farklı sosyal medya<a href="https://x.com/ConflictTR/status/1896332679618146435"> kullanıcıları</a> <a href="https://x.com/ww3mediaa/status/1896340084968092041">tarafından da</a> <a href="https://x.com/hakaanyzb/status/1896337639592325325">dolaşıma</a> <a href="https://x.com/anlamayacalisan/status/1896340002726113698">sokuldu.</a></b>

İddia YANLIŞ
Video 25 Ocak 2021 tarihinde kaydedilmiş, güncel değil.
Paylaşılan video, 25 Ocak 2021 tarihinde Rusya’da bulunan Ufaorgsintez gaz işleme ve petrol arıtma tesisinde hidrojen tanklarının patlamasının ardından rafineride yaşanan patlamayı&nbsp; gösteriyor.
Video Güncel Değil
Ukrayna ve Rusya arasında savaşın başladığı günden beri her iki ülke de düşman bölgelerin kritik öneme sahip  noktaları hedef almaya devam ediyor. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak  3 Mart 2025 tarihinde de Ukrayna ordusu tarafından Ufa’daki gaz işleme ve petrol rafinerisine saldırı yapıldığı belirtilmiş fakat Rusya tarafı bunun teknik bir arızadan kaynaklı olduğuyla ilgili bir açıklamada da bulunmuş. Dolaşıma sokulan video da bu saldırıdan sonra bağlamından koparılarak güncel saldırıyla ilişkilendiriliyor. 
Söz konusu videoya bakıldığında bir kişinin yolda yürürken arkada büyük bir ışık hüzmesiyle patlamanın yaşandığı görülüyor. Videodaki görüntüler alınarak tersine görsel arama yapıldığında iddiaya konu olan videonun 2021 yılında kayda alındığını belirtilen videolara ve haber sayfalarına ulaşılıyor.
Bu bulgular baz alınarak araştırma genişletildiğinde ise UTV adlı haber sitesi tespit ediliyor. Söz konusu haberde 25 Ocak 2021 tarihinde Rusya’nın Ufa şehrindeki Ufaorgsintez petrol rafinerisinde hidrojen tanklarından birinin patlama neticesinde patlama yaşandığı belirtilmiş. Haber sitesi incelendiğinde UTV adlı haber sitesinin Youtube sayfasına yönlendiren bir bağlantıda bulunuyor. Video dikkatle izlendiğinde iddiaya konu olan video ile aynısı olduğu görülüyor.
Video Rusya'daki Ufa Petrol Rafinerisine Yönelik Ukrayna Saldırısını mı Gösteriyor?

Arama genişletildiğinde TASS Haber Ajansı’nın bahse konu olan videodaki patlamayla ilgili 25 Ocak 2021 tarihinde “UFA’daki fabrikada patlama meydana geldi.” başlığıyla paylaştığı haberde  Ufaorgsinteza rafinerisinde hidrojen tankının patlaması sonucu yangının oluştuğu bilgisine ulaşmak mümkün. Ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’da 26 Ocak 2021 tarihinde kendi resmi web sitesinde yangın çıktığı bilgisini de paylaşmış.

Sonuç olarak;

Videonun Rusya'daki Ufa petrol rafinerisine yönelik Ukrayna saldırısını gösterdiği iddiası yanlış.