İddia şöyle;

Bir Instagram hesabında 21 Ağustos 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda yer alan videonun 8000 yıllık antik bir kütüphaneyi gösterdiği ve yazmalarının ancak %5’inin tercüme edildiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video Tibet’de bulunan bir manastırın kütüphanesini gösteriyor. Manastırın kuruluşu ise 900-950 yıl öncesine dayanıyor.
→ Kütüphanedeki yazmalarının sadece %5’inin çevrildiğine dair net bir bilgi ise bulunmuyor.
Video Sakya Manastırının Kütüphanesini Gösteriyor 
Tibet’te binlerce yıllık insanlık tarihini içeren bir kütüphanenin bulunduğuyla ilgili birçok paylaşım son yıllarda farklı sosyal medya platformlarında dolaşım halinde. İddiaların bazılarında kütüphanenin 10 bin yıllık olduğu iddia edilmiş. Bazılarında ise 10 bin yıllık insanlık tarihini anlatan bir kütüphane olduğu vurgulanmış. Söz konusu paylaşımda da kütüphanenin 8 bin yıllık olduğu ve kütüphanedeki yazmaların sadece %5’inin çevirilebildiğini iddia edilmiş. 
Paylaşımdaki videodan görüntüler tersine görsel arama araçları ile arattırıldığında videonun Youtube’da YoWangdu Experience Tibet adında bir hesap tarafından paylaşıldığı görülüyor. Hesap YoWangdu Experience Tibet organizasyonun resmi Youtube hesabı. Söz konusu organizasyon Tibet kültürünü dünyaya tanıtmak için kurulmuş ve bu amaçla rehberli turistik turlar düzenliyor. Youtube’daki videonun açıklamasından kütüphanenin Tibet’de bulunan Sakya Manastırının kütüphanesi olduğu görülüyor. Kütüphane  2003 yılında keşfedilmiş. Manastırın kurucusu ise aynı zamanda ismi Sakya olan Tibet Budizminin de kurucusu olarak kabul edilen Khon Konchok Gyalpo. Gyalpo bu merkezi bazı kaynaklara göre 1073 bazı kaynaklara gçre ise 1091 yılında kurmuş. 

Sakya Okulu, hem Mahayana hem de Vajrayana Budizmi öğretilerini içerir ve özellikle karmaşık ritüel ve meditasyon uygulamaları ile tanınır. Okulun öğretileri, derin manevi anlayış ve bireysel aydınlanma hedeflerken, aynı zamanda toplumsal refahı da teşvik eder. Sakya Trizin, Sakya Okulu'nun ruhsal lideridir ve okulun geleneklerini ve öğretilerini koruma görevini üstlenmiştir.
Sakya manastırının kütüphanesinde bulunan dijitalleştirilmiş belgelere erişmek ise mümkün. Fakat kütüphanedeki yazmaların ne kadarının çevrildiği ile net bir bilgi bulunmuyor. 
İddia daha önce Doğrula, Teyit ve Australian Associated Press tarafından da analiz edilmiş.

Sonuç olarak;

Videonun Tibet'de bulunan 8.000 yıllık antik kütüphaneyi gösterdiği iddiası yanlış