İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 16 Şubat 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Türkiye’deki depremlerde Hatay’da meydana gelen bir yer yarığını gösterdiği iddia edildi

Benzer iddiaların sosyal medyada dolaştığı görülüyor. 

Video Türkiye’den Değil

İddialarda yer alan video, İngilizce haliyle de sıklıkla paylaşılıyor. Bu paylaşımlarda videonun 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerin ardından Türkiye’de, Hatay’da çekildiği ve yer kabuğunun kırıldığı anları gösterdiği iddiaları yer alıyor. 

Ancak söz konusu video güncel değil ve Türkiye’deki depremlerin ardından çekilmemiş. 4 Kasım 2022 tarihinde bir YouTube hesabında aynı videonun paylaşılmış olduğu görülüyor. Videonun aslen Çince olan başlığı şu şekilde çevriliyor: “Pinglu İlçesindeki Büyük Geçit" Tüm ovada yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda bir uçurum oluşur. Ne tür bir kuvvet onu iki parçaya ayırır?”

TikTok’ta, Çin’deki adıyla Douyin’de de aynı videonun 15 Kasım 2022 tarihinde benzer bir başlıkla paylaşılmış olduğu görülüyor. Sonuç olarak videonun 2022’de paylaşılmış olması sebebiyle, güncel ve Türkiye’den olmadığını söylemek mümkün. Videoların başlıklarındaki “Pinglu” bölgesi ise Çin’in Şanşi eyaletinde yer alıyor. Bu bölge Google Earth’ten incelendiğinde, dev bir yer kırığını görmek mümkün. 

İddia daha önce Doğrula,  ve Malumatfuruş tarafından da incelenmişti. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin ardından yer kabuğunda meydana gelen kırılmayı gösterdiği ve videonun Türkiye’den olduğu iddia edilmişti. Ancak söz konusu video daha önce 2022’de YouTube ve Douyin gibi platformlarda Çince dilinde dolaşıma girmiş. 

Sonuç olarak;

Videonun 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin ardından yer kabuğunda meydana gelen kırılmayı gösterdiği iddiası yanlış.