İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 7 Haziran 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun terör örgütü PKK’nin polis aracına saldırdığını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video 2014 yılında Bahreyn’in Sitre adasında göstericiler ve polis arasındaki çatışmayı gösteriyor. Google Haritalar üzerinden çatışmaların yaşandığı yer tespit edilebiliyor. 
→ Video kesiti daha önce 2022 yılında İran’daki olaylarla da ilişkilendirilerek paylaşılmış.
Video Bahreyn’de kaydedildi
Çatışma ve sokak gösterilerini içeren video kesitlerinin sosyal medyada bağlamından koparılarak paylaşılması en sık rastlanan dezenformasyon örneklerinden biri. Bu videolar bazen gündemde olan bir olayla ilişkilendirildiği gibi bazen de olmayan bir olayı olmuş gibi göstermek amacıyla da kullanılıyor. Daha önce de çeşitli olaylarla ilişkilendirilen paylaşımdaki video da bu tür örneklerden biri. 
Videonun thumbnail dosyası tersine görsel arama metoduyla aratıldığı zaman bir sonuca ulaşılamıyor ancak videonun içerisindeki kareler tek tek aratıldığında video ile alakalı İran medyasında yer alan haberlere denk gelmek mümkün. Söz konusu haberlerde videonun 2022 yılında İran’daki toplumsal olaylar sırasında kaydedildiği iddia edilse de videonun nerede ve ne zaman kaydedildiği ile ilgili güvenilir bir kanıta haberler üzerinden ulaşılamıyor.
İran medyasında yer alan haberlerdeki görselleri kullanarak araştırma sürecine devam ediyoruz. Araştırma sürecinde karşımıza üzerinde Arapça yazılar bulunan bir SoundCloud görseli çıkıyor. Bağlantıda bulunan içerik yayından kaldırılmış ancak görselin detaylarına Google’ın önbelleğinden hâlâ ulaşılabiliyor. Görsel, ‘RevolutionBahrain’  kullanıcısı tarafından 17 Eylül 2015 tarihinde yüklenmiş.

Görsel Google Lens ile taratılıp çevrildiği zaman fotoğrafın sağ üst kısmında ‘#Kimliği direniş olan bir vatan’ yazarken alt kısmında ‘İşte yanıt’ ibaresi yer alıyor. Görselin sol üst kısmında yer alan logo ile ilgili net bir bilgiye ulaşılamasa da tüm kapak görselinin tersine görsel arama yöntemiyle aratılması sonucu videonun bulunduğu bir siteye ulaşılıyor.
Sitenin üzerindeki genel bilgileri eklentiler yardımıyla İngilizce’ye çevirdiğimizde sitenin Bahreyn muhalefetiyle ilgili içerikler paylaşan bir medya merkezi olduğu anlaşılıyor. Söz konusu video da 2015’te bu sitede paylaşılmış. 
Videonun başlığı arama motoru yardımıyla aratıldığı zaman "RevolutionBahrain" kullanıcı isimli YouTube hesabında da aynı videoya ulaşılıyor. Video dikkatlice incelendiği zaman bir olay görüntüsü olduğu anlaşılıyor. 
Video içerisinden alınan ekran görüntüleri arama motorları yardımıyla tekrardan aratıldığında olayla ilgili daha eski zamanda paylaşılan görüntülere ulaşılabiliyor. Youtube platformu üzerinde paylaşılan videonun açıklama kısmında 12 Temmuz 2014 tarihinde Bahreyn’in Sitre adasında yaşanan olayları gösterdiği ifade ediliyor.

Videodaki en dikkat çeken öğelerin kule ve kırmızı renkli mağaza olduğu görülüyor. Google Haritalar üzerinden Bahreyn’in Sitra bölgesinde aynı yeri bulmak mümkün. 
Paste Embed Code for AMP
Özetle, videonun terör örgütü PKK’nin polis aracına saldırdığını gösterdiği iddiası yanlış

Sonuç olarak;

Videonun terör örgütü PKK’nin polis aracına saldırdığını gösterdiği iddiası yanlış