İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 27 Haziran 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun, Ukrayna silah deposuna Rusya tarafından atılan bir füzeyi gösterdiği iddia edildi

Söz konusu video 2022 Haziran ayı boyunca çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı. 

Video Gerçek mi?

Söz konusu video dünya genelinde sıklıkla paylaşılmakla beraber, Türkiye’de 16 Haziran 2022 tarihinde Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in yaptığı paylaşım ile Türkiye’de de yayılmaya başladı. İddiada yer alan videonun, "saatte 12.000 km, ses hızından 10 kat daha hızlı bir Rus Kinzhal füzesinin Ukrayna'nın yeraltı silah deposuna çarptığını” gösterdiği iddia ediliyor.

İddiaların aksine söz konusu video gerçek değil. Görüntüler, CGI ve VFX görsel efektleri kullanılarak oluşturuldu ve InsanePatient2 isimli kullanıcı tarafından ilk kez kullanıcının TikTok hesabında paylaşıldı. 28 Şubat 2022 tarihinde paylaşılan TikTok videosu “What if Russia Started Nuclear War?” başlıklıydı. İlk paylaşıma ulaşmak hâlen mümkün. Kullanıcı aynı videoyu aynı başlık ile YouTube’da da yayınlamış. 

Videoları hazırlayan kullanıcı, Reuters'a yaptığı açıklamada söz konusu görüntüleri kendisinin oluşturduğunu doğruladı. Kişi şu ifadeleri kullandı: “Aslında ben bir CGI/VFX sanatçısıyım. Video, yalnızca HitFilm kullanarak yaptığım bir efekt. Yani evet, bu Twitter iddiası yanlış."

Kullanıcının YouTube profilindeki açıklamasında da videoların VFX ile oluşturulduğu belirtilmiş.

Videoyu YouTube'a yükleyen hesapta, "Ay Dünyaya Çarpıyor ve Kameralara Yakalanıyor" ve "Uzaylı Gemisi New York'ta" gibi başka sahte videolar da yer alıyor.

Mart ayında Rusya, Ukrayna'nın batısındaki Ivano-Frankivsk bölgesinde Ukrayna füzelerini ve havacılık mühimmatını depolayan bir yeraltı deposunu imha etmek için Kinzhal füzesini ilk kez savaşta kullandığını iddia etmiş; ancak Pentagon o sırada ABD'nin Rusların hipersonik bir füze kullandığını doğrulayamadığını söylemişti.
İddia daha önce Reuters, Full Fact, AP News, Fact Crescendo ve Teyit gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun, Ukrayna’da bir silah deposuna Rusya tarafından atılan bir Kinzhal füzesini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu görüntüler CGI ve VFX gibi görsel efekt ve video yazılımları kullanılarak, insanepatient2 isimli bir kullanıcı tarafından oluşturulmuş. Kullanıcı da görüntüleri kendisinin oluşturduğunu doğruladı. 

Sonuç olarak;

Videonun, Ukrayna’da bir silah deposuna Rusya tarafından atılan bir Kinzhal füzesini gösterdiği iddiası yanlış.