İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 8 Ağustos 2022 tarihinde paylaşılan videonun Zeytinburnu’nda çekildiği ve videoda bir olayı protesto edercesine yürüyüş yapan grubun da Pakistanlı olduğu iddia edildi. 

Söz konusu video Zeytinburnu’nda ve Halkalı’da çekildiği iddia edilerek birçok kullanıcı tarafından paylaşılmış.

Video Zeytinburnu’nda mı Çekilmiş?

Videodaki görüntüler detaylı incelendiğinde yürüyüşün gerçekleştiği bölgede kişilerin üzerinde Türkçe ve Arapça bayraklar olduğu görülüyor.  Bayrakların ve kişilerin alınlarında bulunan bantların üzerinde ‘Ya Hüseyin, ‘Lebbeyk Ya Hüseyin’ gibi ifadeler yer alıyor. Paylaşımlardaki videolardan birinde de yürüyüşte olan bir kişinin de Hz. Hüseyin baskılı bir tişört giydiği dikkat çekiyor. 

Yürüyüşün yapıldığı caddede yer alan “Öztaş Ekmek&Pasta” tabelası Google Haritalar üzerinde aratıldığında pastanenin Halkalı’da bulunduğu bilgisine ulaşılabiliyor.

Görüntüler anahtar kelimelerle ve özellikle Halkalı semti ile beraber Google üzerinden aratıldığında Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği’nin Kerbela Olayı’nı anmak için her yıl düzenledikleri merasimden ibaret olduğu anlaşılıyor. 8 Ağustos 2022 tarihinde Cem TV isimli televizyon kanalından canlı olarak yayınlanan merasime birçok siyasi isim de katılmış.
Paste Embed Code for AMP
Detaylara inildiğinde de bu Aşura Matem Merasimi’nin 2022’de  Halkalı Zeynebiye Caddesi’nde düzenlediği ‘Evrensel Aşura Matem Merasimi’ bilgisine ulaşılıyor. Google Haritalarda da pastanenin Zeynebiye Caddesi’nde olduğu bilgisi yer alıyordu.
Geçmişte de söz konusu paylaşımdaki videoya benzer şekilde özellikle Halkalı’da gelenekselleşmiş, ‘Ya Hüseyin’ yazılı bantların ve Arapça yazılı bayrakların bulunduğu merasimlerin gerçekleştiğini söylemek mümkün. 

Etkinlik, uzun zamandır CAFERİDER tarafından Türkiye Caferilerinin katıldığı bir merasim olarak düzenleniyor. Videodaki kişilerin arasında Pakistanlı olup olmadığı bilgisine ulaşmak mümkün olmamakla birlikte, söz konusu paylaşımı yapan Twitter hesabının kastettiği gibi Pakistanlılar tarafından gerçekleşen bir protesto yürüyüşünün olmadığı net şekilde söylenebilir.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından videonun Zeytinburnu’nda çekildiği ve videoda bir olayı protesto edercesine yürüyüş yapan grubun da Pakistanlı olduğu iddia edilmişti.Video, Halkalı semtinde çekilmiş. 8 Ağustos’ta çekilen video her sene Türkiye Caferilerinin yapmış oldukları merasimden bir örnek. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği’nin Kerbela Olayı’nı anmak için her yıl düzenledikleri etkinlikte Halkalı’da gerçekleşmiş. Videodaki kişilerin arasında Pakistanlı olup olmadığı bilgisine dair net bir kanıt bulunmasa dahi söz konusu paylaşımı yapan Twitter hesabının iddia ettiği gibi videonun Zeytinburnu’nda Pakistanlılar tarafından gerçekleşen bir protesto yürüyüşünü göstermediği net şekilde söylenebilir.

Sonuç olarak;

Videonun Zeytinburnu'nda Pakistanlıların protesto yürüyüşünü gösterdiği iddiası yanlış.