İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 14 Haziran 2019 tarihinde paylaşılan videodaki oyuncağın gerçek olduğu mizansen bir dille iddia edildi.

Sosyal medyada sıkça yer bulan bu video korkunç olduğu belirtilerek paylaşılmış. Bazı YouTuberların videolarında da bu lunapark oyuncağının yer aldığı videoların gerçek olup olmadığı sorgulanmış.

Videodaki Lunapark Nerede Bulunuyor?

Video dikkatli incelendiğinde nerede olduğunda dair bazı ipuçları dikkat çekiyor. Bu oyuncağın üzerinde “Gyro Drop” yazarken videonun sağ tarafında da Lotte World yazısını görmek mümkün.

“Gyro Drop”  Güney Kore’ “Lotte World Magic Island” isimli eğlence parkındaki bir oyuncak. Lunaparkın sitesinde yazılanlara göre VR gözlükleri ile serbest düşme etkisi veren bu oyuncağa oyuncağa binmek isteyen kişilerin boyları 130 ila 190 cm arasında olmalı. Yaş sınırlandırması ise 65. Oyuncağa da en fazla 40 kişi aynı anda binebiliyor. Mekanizması da söz konusu paylaşımdaki gibi değil aşağı yukarı inecek bir şekilde çalışıyor. Oyuncağa binen kişiler videodaki gibi iplerle etrafa savrulmuyor. Gyro Drop isimli oyuncağın nasıl çalıştığını ve iddidaki videonun montaj olduğunu Lotte World’ün YouTube hesabındaki videoda görülebilir.

Paste Embed Code for AMP

Video, Lotte World’ün Sosyal Medya Hesaplarında da Paylaşılmış

Lotte World’ün Facebook, YouTube  hesaplarına bakıldığında hesapların bu videoyu 13 Haziran 2019 tarihinde “gerçek mi yoksa fake mi” başlığı altında paylaştığı görülüyor. Videonun yayılabilmesi için viral reklam amaçlı böyle bir paylaşımda bulundukları düşünebilir. Videonun altına gelen yorumlar ve farklı kişilerin YouTube üzerinden videoyu yorumlaması lunaparkı daha da popüler hale getirmiş.
İddia daha önce Teyit, Malumatfuruş ve Snopes tarafından da analiz edilmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videodaki oyuncağın gerçek olduğu mizansen bir dille iddia edilmişti. “Gyro Drop”  Güney Kore’ “Lotte World Magic Island” isimli eğlence parkındaki bir oyuncak. Lunaparkın sitesinde yazılanlara göre ve YouTube videolarında da görüldüğü üzere mekanizması da söz konusu paylaşımdaki gibi değil aşağı yukarı inecek bir şekilde çalışıyor. Oyuncağa binen kişiler videodaki gibi iplerle etrafa savrulmuyor. Gyro Drop isimli oyuncağın nasıl çalıştığını ve iddidaki videonun montaj olduğunu Lotte World’ün YouTube hesabındaki videolarında  görülebilir. Sosyal medyada oldukça sık paylaşılan bu video bilgisayar ortamında oluşturulmuş.

Sonuç olarak;

Videoda bulunan lunapark oyuncağının gerçek olduğu iddiası yanlış.