İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 12 Mayıs 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Eskişehir’de yaşanan lunapark kazasına ait olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Videodaki gösterilen lunapark kazası İngiltere'deki Chester Üniversitesi'ndeki bir festivalde Mart 2024’te gerçekleşmiş.
Lunapark Kazası İngiltere’de Yaşanmış
Sosyal medyada en çok kullanılan yanlış bilgi üretim yöntemlerinden biri videoların bağlamından koparılarak paylaşılması. Özellikle felaket ve kaza içeren videolar farklı yerlerde çekildikleri iddiasıyla geniş paylaşım ağına ulaşıyor. Paylaşımdaki iddia da buna örnek. İddiadaki videoda lunaparkta yaşanan bir kaza görünüyor. Sol köşede CNN Türk logosu yer alıyor. Videoya eşlik eden gönderide ise bu kazanın Eskişehir’de yaşandığı iddia edilmiş. 
Söz konusu iddiadaki haberi bulabilmek için Google’da ‘Cnn Türk Lunapark kaza’ araması yapıldığı zaman iddiadaki videonun YouTube Shorts’ta paylaşıldığı ancak haberde yer bilgisi verilmediği fark ediliyor.
Videonun nerede kaydedildiğini bulabilmek için Google üzerinden tersine görsel arama yapılabilir. Videodan alınan bir görsel Google’da tersine görsel arama metoduyla sorgulandığı zaman olayın İngiltere’de yaşandığına dair haberler görmek mümkün. Haberde lunapark kazasının İngiltere'deki Chester Üniversitesi'ndeki bir festivalde Mart 2024’te yaşandığını yer alıyor.

Exton Park, Chester Üniversitesi

Chestival 2024 adı verilen festivalin Chester Üniversitesi’ndeki Exton Park içerisinde gerçekleştiği fark ediliyor. Google Earth üzerinden de Exton Park’ın 3 boyutlu haline ulaşmak mümkün.
Söz konusu iddiadaki videonun sol üst köşesinde ‘dailymailuk’ yazısı yer alıyor. Olayla ilgili daha fazla bilgi bulabilmek için Google’da ‘University of Chester incident dailymail’ araması yapıldığı zaman haberin detaylarına ulaşmak mümkün. Yaşanan kazanın ardından Chester Öğrenci Birliği İcra Kurulu Başkanı Jamie Morris 2 öğrencinin yaralandığı, hastane kontrollerinin ardından taburcu edildikleri ve festivalin kapatıldığını açıklandı. Daily Mail’in söz konusu videoyu 4 Nisan 2024’te TikTok hesabına yüklemiş.
Özetle, videonun Eskişehir’de yaşanan bir lunapark kazasını gösterdiği iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Videonun Eskişehir’de yaşanan bir lunapark kazasını gösterdiği iddiası yanlış