Bir X hesabı tarafından 2 Eylül 2024 tarihinde paylaşılan videoda Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları eşliğinde AK Parti il binasına Atatürk posteri asıldığı iddia edildi.
1.500 beğeni alan iddia 175 bin kez görüntülenmiş.
İddia YANLIŞ
→ Görüntüler bir AK Parti il binasını değil, AK Parti Marmaris İlçe Teşkilatı binasını gösteriyor.
→ Video 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında kayda alınmış.
Görüntüler Eski Tarihli
Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları’nı birincilikle tamamlayan öğrencilerin tamamı kadın öğrencilerden oluştu. 30 Ağustosta gerçekleşen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Milli Savunma Üniversitesi mezuniyet töreninde, Kara Harp Okulu mezunu genç teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atması, medyada geniş yankı uyandırdı. Dönem birincisi kadın teğmenler ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ile ilgili sosyal medya platformlarında da birçok kullanıcı tarafından paylaşım yapıldı.
Bir X kullanıcısının 2 Eylül 2024 tarihinde paylaştığı videoda, Kara Harp Okulu mezunu teğmenlerin ardından bir grup gencin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları eşliğinde bir AK Parti il binasına Atatürk posteri astığı iddia edildi. Videodan ekran görüntüsü alınarak tersine görsel arama ile araştırıldığında, Youtube platformunda bulunan “AKP binasına Atatürk posteri astılar” başlıklı 2013 yılına ait bir videoya ulaşılıyor.
Paste Embed Code for AMP
Videonun 17. saniyesinde AK Parti tabelasına yakınlaştırılan görüntüdeki turuncu renkli tabelada “AK PARTİ MARMARİS İLÇE BAŞKANLIĞI” yazısı okunuyor.
Videonun 9. saniyesinde “Murathan” tabelası görülüyor. Arama motorları üzerinden “Murathan” ve “AKP Marmaris” anahtar kelimeleri kullanılarak araştırıldığında, Google Haritalar’da Atatürk posteri asılan binanın AK Parti il binası değil, AK Parti Marmaris ilçe binası olduğu anlaşılıyor.
Atatürk Posteri Gezi Protestoları Sırasında Asılmış
Görüntülerdeki binanın Muğla’nın Marmaris ilçesindeki AK Parti ilçe binası olduğu ve görüntülerin 2013 yılından olduğu anlaşılmıştı. Google üzerinden “AK Parti” “Marmaris” ve “Atatürk posteri” anahtar kelimeleri ile 2013 yılını kapsayan tarih aralığındaki haberler aratıldığında 1 Haziran 2013 tarihli haberlere ulaşılabiliyor.
“Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto eden bir grup gösteri düzenledi.” başlıklı haberde Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto eden bir grubun AK Parti Marmaris İlçe Teşkilatı’nın bulunduğu binaya Türk bayrağı ve Atatürk posteri astığı aktarılmış. Dolayısıyla 2013 yılından olan görüntülerde atılan sloganlar mezun teğmenler ile ilgili değil, Gezi Parkı protestoları nedeniyle atılmış.
2023 Ekim ayında farklı bir bağlamda sosyal medyada dolaşıma giren görüntülerle ilgili iddiaların doğruluk kontrolü Doğrula ve Teyit tarafından da yapılmış.
Sonuç olarak;
AK Parti binasına asılan Atatürk posteri görüntülerinin güncel olduğu iddiası yanlış.