Bir Twitter hesabı tarafından 3 Nisan 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımdaki videoda aşı yapılırken enjeksiyon kapağının kapalı olduğu ve aşılamanın aslında sahte olduğu iddia edildi.
Yapılan Aşılama Gerçek Değil mi?
Video, Avustralya’nın Queensland Eyaletinin Başbakanı olan Annastacia Palaszczuk’un bir aşılama kampanyasında medyanın karşısında aşı olmasını gösteriyor. Annastacia Palaszczuk Şubat 2015’ten beri eyaletin başbakanlık görevini yönetiyor ve 2006’dan beri de Queensland Meclisi’nde milletvekili.
Videoda bir Avusturalya haber kanalı olan 7 News’in logosu gözükmektedir. 7 News’in Twitter hesabında videonun bir dakikalık versiyonu bulunmaktadır. Videonun 27. saniyesinde Palaszczuk aşı olduğunda aşının kapağının açık olduğu görülüyor. Daha sonra fotoğrafçılar kendisinden aşı oluyormuş gibi görüntü vermesini isteyince, tekrardan aşı oluyormuş gibi poz veriyor. 47. saniyede ise bu “sahte” aşılama sonrası kapağı kapalı olan enjeksiyon gözüküyor.
7 News de internet sitesinden bu “sahte” aşılama iddialarına karşı bir bilgi paylaşarak bu iddiaları yalanlamış. Habere göre, Palaszczuk, Sağlık Bakanı Steven Miles ve baş sağlık görevlisi Jeannette Young parlamento binasının önünde bir araya gelerek, Queensland Bölgesi’nde son yıllarda artan grip vakalarına karşı bir grip aşılama kampanyasını başlatmışlar ve ilk aşıları da kendileri olmuşlar. Kapağı kapalı enjeksiyon görüntülerinin internette yayılmasıyla beraber aşılamanın “sahte” olduğu iddiaları yer almış ancak bu görüntüler birkaç dakika önce gerçekleşen gerçek aşılamanın kameralar tarafından iyi bir şekilde yakalanmaması sonrası medyanın talebi üzerine yeniden canlandırma olduğu belirtilmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşımda, aşı yapılırken enjeksiyon kapağının kapalı olduğu ve yapılan aşılamanın sahte olduğu iddia edildi. Avusturalya’nın 7 News adlı haber kanalında görüntülerin tam hâli mevcut ve görüntülerde Palaszczuk’un ilk önce aşıyı yaptırdığını ancak foto muhabirlerinin bu aşılamayı net bir şekilde yakalayamaması sonucu ikinci bir canlandırma yapıldığı ve kapalı enjeksiyon cihazının bu esnada görüldüğü anlaşılıyor.
Sonuç olarak;
Videodaki aşılamanın gerçek olmadığı iddiası yanlış.