İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 20 Kasım 2022 tarihinde paylaşılan videodaki kişilerin Taksim'de yaşanan patlamayla dalga geçen hareketlerde ve açıklamalarda bulundukları iddia edildi.

Paylaşımda Yer Alan Video Ne Zaman Çekildi?

Sosyal medyada paylaşılan bir TikTok videosunda Arapça konuşan üç kişinin 13 Kasım 2022 tarihinde yaşanan Taksim patlamasıyla alakalı konuştuğu ve hareketleriyle de bu patlamada yaşananlarla dalga geçtiği iddia edildi. İddia çok sayıda hesap ve haber sitesi tarafından paylaşıldı.
Videodan ekran görüntüsü alınmasıyla tersine görsel arama yapıldığında ayman.otman kullanıcı adına sahip bir TikTok hesabı ile karşılaşılıyor. Kullanıcının videoları arasında sosyal medyada paylaşılan videonun 3 milyonu aşkın kullanıcı tarafından izlendiği ve Taksim saldırısından önce 6 Kasım 2022 tarihinde paylaşıldığı anlaşılıyor. Video yoruma açıkken daha sonra yoruma kapandığı görülüyor. Kişinin hesabındaki videolar incelendiğinde paylaşımdaki videoya benzer birçok videosunun bulunduğu görülüyor. Bu videolardan bazıları İstiklal Caddesi’nde çekilmiş.

Videoda yer alan kişiler Arapça konuşuyor. Kişinin “İstanbul’da en çok sinirlendiğim olay; çıkıp geziyorsun dolanıyorsun bir şeyler alacaksın bir bakıyorsun..." dediği anda ortadaki şapkalı kişinin öne çıkarak poşeti kaparak kaçtığı görülüyor. Bu videonun yaşanan kapkaç olayları hakkında çekilmiş bir video olduğu söylenebilir. Videoda teröre dair herhangi bir gönderme, alay etme durumu bulunmuyor. 
Sosyal medyada video söz konusu iddia ile paylaşılmasının ardından ayman_otman1 isimli videodaki kişi Instagram hikayesinden bir açıklamada bulundu. Kişi patlama ile alakası olmadığını, videonun patlamadan bir hafta önce çekildiğini ve olayın tamamen farklı bir konu hakkında yapılan şakadan ibaret olduğunu belirtti. 

Olaya ilişkin İçişleri Bakanlığı da 21 Kasım 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstiklal Caddesi'nde Video Çeken Yabancılar Hakkında Basın Açıklaması” başlıklı bir yazı paylaştı. Yazıda, videodaki görüntüde bir "kapkaç şakası" yapıldığını ve iki kişinin saldırı öncesi ülkeden ayrıldığını açıkladı. Ayrıca bakanlık, videonun saldırıdan birkaç gün sonra paylaşılmış olmasının hem sorumsuzca hem de provokasyona açık bir paylaşım olarak değerlendirildiği belirtildi. “Hala ülkemizde bulunan diğer yabancının ülkemizden çıkışı için gerekli idari süreç yürütülmektedir.” ifadesi de açıklamada yer aldı. 
Ajanslara düşen son dakika haberlerine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince şüpheli A.A'nın Beyoğlu ilçesinde kaldığı otelde yakalandığı bildirildi.
Durumun bu şekilde sonuçlanmasının ardından bazı haber siteleri başlıklarını değiştirirken bazı kullanıcılar da gönderilerinin kaldırıldı.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videodaki kişilerin Taksim'de yaşanan patlamayla dalga geçen hareketlerde ve sözlerde bulundukları iddia edilmişti. Terör eylemiyle dalga geçmek amacıyla çekildiği iddia edilen video, 13 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen Taksim saldırısından bir hafta önce 6 Kasım tarihinde ayman.otman kullanıcı adına sahip TikTok hesabında yayınlanmış. Videoda Arapça konuşan kişinin “İstanbul’da en çok sinirlendiğim olay; çıkıp geziyorsun dolanıyorsun bir şeyler alacaksın bir bakıyorsun..." dediği anda ortadaki şapkalı kişinin öne çıkarak poşeti kaparak kaçtığı görülüyor. Bu videonun yaşanan kapkaç olayları hakkında çekilmiş bir video olduğu söylenebilir. Videoda teröre dair herhangi bir gönderme, alay etme durumu söz konusu değil. Ayrıca İçişleri Bakanlığı da 21 Kasım 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstiklal Caddesi'nde Video Çeken Yabancılar Hakkında Basın Açıklaması” başlıklı bir yazı paylaştı. Yazıda, videodaki görüntüde bir "kapkaç şakası" yapıldığını ve iki kişinin saldırı öncesi ülkeden ayrıldığını açıkladı. Bakanlık, videonun saldırıdan birkaç gün sonra paylaşılmış olmasının hem sorumsuzca hem de provokasyona açık bir paylaşım olarak değerlendirildiği de açıklamasına ekledi.

Sonuç olarak;

Videodaki kişilerin Taksim'de yaşanan patlamayla dalga geçtiği iddiası yanlış.