İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 1 Ekim 2024 tarihinde yapılan paylaşımda videonun İsrail’in Hindistan’daki Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video ABD’de bir markette çıkan yangını gösteriyor.
İsrail’in Hindistan Büyükelçiliğinin yakınlarında Ağustos 2024’te bir patlama olmuş. Daha güncel bir patlama bilgisi ise bulunmuyor.
Video Kaliforniya’daki Bir Market Yangınını Gösteriyor
Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırıları ardından bir yıl geçti. İsrail’in Gazze ve Lübnan’da yürüttüğü kara ve hava harekatı devam ediyor. Bölgedeki operasyonlar sonucu en az 40 bin sivil hayatını kaybederken uluslararası kamuoyunda ateşkes çağrıları yapılıyor. İran’ın 1 Ekim’de İsrail'e yönelik füze saldırısı çatışmaların bölgesel savaşa dönüşeceği endişelerini de arttırmış durumda. Bölgede tansiyonun yüksek olduğu bu bağlamda birçok bağlamından koparılmış video ve fotoğraf da dolaşıma giriyor. 
Videodan alınan ekran görüntüleri görsel arama yoluyla arama yapıldığında haber siteleri ve YouTube platformunda yapılan paylaşımlara ulaşmak mümkün. Videoyu daha detaylı incelediğimizde ise itfaiye araçlarının üzerinde “Los Angeles County” yazısının bulunduğu açıkça görülüyor.

Yeni ipuçlarıyla görsel aramayı derinleştirdiğimizde, YouTube’da 10 Eylül 2024’te ABD’nin California eyaletinde çıkan bir market yangınının söndürme çalışmalarını gösteren videoya ulaşıyoruz. İddiadaki video ile bu video farklı sekanslar üzerinden karşılaştırıldığında da aynı video olduğu anlaşılabiliyor. Kısa bir internet araştırmasıyla yangınla ilgili haberlere de ulaşılabiliyor; yangın, South Whittier’deki Telegraph / Mills’de bulunan dükkanlarda çıkmış. Google Haritalar üzerinden sokak görüntülerini incelediğimizde, haberin detaylarındaki konumu dükkan tabelalarından da doğrulayabiliyoruz.
Ayrıca, İsrail’in Hindistan’daki büyükelçiliğine ait görsellere de arama motorları üzerinden ulaşmak mümkün. İddia edilen videoyu büyükelçilik görselleriyle karşılaştırdığımızda, bu videonun Hindistan’daki İsrail Büyükelçiliği ile hiçbir ilgisi olmadığı anlaşılıyor. Büyükelçilik yakınlarında 2023 ve 2024 yıllarında bazı patlamalar gerçekleşmiş, ancak bu patlamalarda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı. Daha güncel bir saldırıyla ilgili bir bilgi ise bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Hindistan'daki İsrail Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı gösterdiği iddiası yanlış.