İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 28 Mayıs 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun İsrail’in Refah saldırısı sonrasında İstanbul’da gerçekleşen protestolara ait olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Görüntüler 18 Ekim 2023’te İstanbul İsrail konsolosluğu yakınında yapılan bir protestoya ait.
Video Refah saldırısı sonrasında yapılan protestolarda kaydedilmedi
İsrail ile Filistin arasında Ekim ayından beri süren savaş dünyanın çeşitli yerlerinde protesto ediliyor. Türkiye de yaşanan olaylardan dolayı İsrail ile yapılan ihracatı Nisan 2024’te kısıtladığını açıklamıştı. İsrail’in 26 Mayıs akşamı Refah’ta sivillerin yaşadığı çadır kente saldırı düzenlemesi dünyanın birçok yerinde gösterilere  neden oldu. İstanbul’da da İsrail Konsolosluğunun önünde yaşanan olaylar protesto edildi. Söz konusu iddia da bu protestoda yaşananlarla alakalı.
Video görsel arama ile aratıldığı zaman 27 Mayıs akşamında İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu önünde gerçekleşen protestolarla ilişkilendirildiği görülebilir. Protestolarla ilgili haberlere bakıldığı zaman ise böyle bir olaydan bahsedilmediği fark ediliyor. 
Videonun eski olabileceği düşüncesiyle İsrail Konsolosluğu önünde hangi tarihlerde protesto yapıldığı ile ilgili bir haber taraması yapabiliriz. Google’da ‘​​İsrail Konsolosluğu protesto’ araması yapıldığı zaman İstanbul Valiliğin bir açıklamasına ulaşılıyor. Açıklamada 80 bin kişinin katıldığı 17 Ekim 2023’te gerçekleşen protestolarda İsrail Konsolosluğu’na taşlı, sopalı, meşaleli ve havai fişekli saldırı yapıldığı belirtilmiş.
Bunun üzerine videoyu bulabilmek için X’in gelişmiş arama bölümünden yararlanıyoruz. X üzerinde ‘İsrail Konsolosluğu ateşe verildi until:2023-10-19 since:2023-10-17’ sorgusu aratıldığı zaman söz konusu iddiadaki videonun 18 Ekim 2023’te paylaşıldığı fark ediliyor. 
Paste Embed Code for AMP
18 Ekim 2023’te paylaşılan video tersine görsel arama metoduyla aratıldığı zaman aynı tarihte sosyal medyadaki başka hesapların da videoyu paylaştığı gözlemleniyor.

Söz konusu videoda uzakta görünen beyaz şeritli bina ve kaldırım kenarındaki reklam panosu ayrıntısı dikkat çekiyor. Ayrıca kaldırımın da ikiye bölündüğü fark ediliyor.
Google Maps’ten videonun çekildiği yerin konumuna dair bilgi bulabilmek için başlangıç noktasını İstanbul’daki İsrail Konsolosluğunun bulunduğu konum olarak ayarlayarak araştırma yapıldığı zaman beyaz şeritli binanın konsolosluğun içerisinde yer aldığı plaza olduğu anlaşılıyor. Ancak, konsolosluk etrafında herhangi reklam panosu bulunmazken, binanın bahçesinin etrafında duvar ve polis barikatı olduğu fark ediliyor.
Paste Embed Code for AMP
Plaza etrafında videonun çekildiği açı ile ilgili araştırma yapıldığı zaman beyaz şeritli bina, reklam panosu ve bölünmüş kaldırım detayının bir arada olduğu açıyı yakalamak mümkün. 
Paste Embed Code for AMP

Özetle, videonun İsrail’in Refah saldırısı sonrasında gerçekleşen protestolara ait olduğu iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Videonun İsrail’in Refah saldırısı sonrasında gerçekleşen protestolara ait olduğu iddiası yanlış.