İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 18 Temmuz 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Zara’nın Türkiye’den çekileceği iddia edildi

Zara’nın Türkiye’den Çekildiğine İlişkin Haber Tık Tuzağı Olarak Hazırlanmış

Türkçeye tık tuzağı olarak çevrilen Clickbait kavramı bir yazıya, resme ve videoya yönlendiren bir bağlantıyı tıklamaya teşvik eden ilgi çekici ve abartılı başlıklara verilen isim. Çeşitli ekonomik motivasyonlarla hazırlanan tık tuzağı içerikler sosyal medya platformlarında oldukça yaygın. Genellikle haber başlığında kullanılan “inanmayacaksınız” veya “bunu denemelisin” gibi başlıklar, merak uyandırmaya veya tıklamayla sonuçlanan duyguları harekete geçirmeyi amaçlar. Sosyal medya kanalları ve haber sitelerinde sıklıkla kullanılan tık tuzağı bilgi vermekten ziyade daha çok içeriğin tıklanmasını sağlamak amacıyla hazırlanır. 
18 Temmuz günü Zara’nın Türkiye’den çekileceği ile ilgili birçok haber başlığı dolaşıma girdi. Tıklatma amacıyla oluşturulmuş benzer başlıklar birçok site tarafından kullanıldı. Söz konusu iddiada da haber kaynağı olarak Technola isimli bir internet sitesinin 18 Temmuz 2023 tarihinde yayınladığı bir yazı gösteriliyor.  Bu internet sitesinde yer alan haber başlığı da “Son Dakika! Zara Türkiye’den Çekiliyor!” şeklinde oluşturulmuş. 

Yazının detayında, Zara’nın Türkiye’den çekilme kararının şaşkınlık yarattığı ve Inditex grubu içinde yer alan ve dünyanın en büyük üç hazır giyim şirketinden biri olan Zara’nın Türkiye’den çekilecek olması iddialarının gündeme bomba gibi düştüğü ifade ediliyor. Tam olarak bir tık tuzağına örnek olarak hazırlanmış bu yazı da şüpheli bilgiler yer alırken kararın nedenine ve kim tarafından açıklandığına ilişkin bilgi bulunmuyor. Yazıda bazı mağaza çalışanlarının iddiayı doğruladığını ve Zara’nın Türkiye’den çekilerek İnditex grubundan Lefties isimli bir mağazanın Türkiye pazarına gireceğine ilişkin yer bir iddiadan bahsediyor. 
İddiaların hızla yayılması ve gündem olması üzerine Zara Türkiye Ekonomist isimli dergiye açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, internet sitelerinde ve sosyal medyada gündeme gelen çekilme kararının doğru olmadığını duyurdu. Yetkililer, Zara’nın Türkiye’de hem mağazacılık hem de e-ticaret kanallarıyla büyümeye devam edeceğini vurguladı. 

Zara resmi Twitter hesabı üzerinden Türkiye'den çekiliyor iddialarına da "Merhaba, Zara’nın Türkiye’den çekilmek gibi bir planı bulunmamaktadır. Sosyal medyada yer alan paylaşımlar asılsızdır. Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz." ifadeleriyle yanıt verdi. 

Zara’nın Türkiye’den çekileceği ile ilgili haberler 2018 ve  2020 yıllarında da tık tuzağı şeklinde hazırlanan içeriklerle gündeme gelmiş ve şirket bu haberleri yalanlamıştı. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından  yapılan paylaşımda Zara’nın Türkiye’den çekileceği iddia edilmişti. Tık tuzağı olarak hazırlanan yazı kısa sürede viral oldu. Yazının detayında bir iddia olarak Zara’nın Türkiye’den çekileceğine ve bazı mağaza çalışanlarının bu iddiayı doğruladığı ifade edilmiş. Fakat Zara, Türkiye pazarından çekileceğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını çalışmaların mağazacılık ve e-ticaret kanallarıyla devam edeceğini kamuoyuna duyurdu. 

Sonuç olarak;

Zara'nın Türkiye pazarından çekilme kararı aldığı iddiası yanlış.