İlk olarak 1930 yılında Uruguay’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın 22.si Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleşiyor. İlk kez bir Orta Doğu ülkesinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası tarihin en pahalı dünya kupası unvanına sahip. Bu turnuva hakkında da her büyük organizasyonda olduğu gibi birçok iddia sosyal medyada dolaşımda bulunuyor.

1

Katar’da LGBTI+ Bayrağı Taşıyanlara Hapis Cezası Verileceği İddiası

Katar’da LGBTI+ Bayrağı Taşıyanlara Hapis Cezası Verileceği İddiası

2022 Dünya Kupası başlamadan Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası sırasında LGBTI+ bayrakları taşıyanlara 7 ile 11 yıl arası hapis cezası verileceğinin “Katar sözcüsü” tarafından söylendiği iddiası yayılmıştı. İddia, 2022 Katar Dünya Kupası Genel Sekreteri Hassan Al-Thawadi’nin fotoğrafıyla paylaşılmıştı. 
31 Mart 2022 tarihinde BBC’de yayınlanan söyleşisinde Hasan Al-Thawadi, Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesine ilişkin eleştirilere çeşitli cevaplar vermişti. LGBTI+ grupların FIFA ile ilişki kurarak çekincelerini dile getirdiğinin aktarılması üzerine Al-Thawadi, “Her zaman herkesin memnuniyetle karşılandığını söyledik. Herkesin güvende olmasını sağlayacağız. Herkes güvende hissedecek.” açıklamasında bulunmuştu. 
Katarlı herhangi bir yetkilinin LGBTI+ bayrağı taşıyanlara 7-11 yıl arası hapis cezası verileceğine dair bir açıklaması bulunmuyor.

2

Katar Dünya Kupası CEO’su Ülkeye Gelecek Kişileri ‘Evlilik Dışı İlişki’ Hakkında Uyarmadı

Katar Dünya Kupası CEO’su Ülkeye Gelecek Kişileri ‘Evlilik Dışı İlişki’ Hakkında Uyarmadı

2022 Dünya Kupası başlamadan önce dolaşımdan olan iddialardan biri de Katar Dünya Kupası CEO’su Nasser al-Khater’ın ülkeye gelecek kişileri, “Katar'a nikahsız gelecekseniz, burada evlilik dışı cinselliğin 7 yıldan başladığını bilerek gelin” şeklinde uyardığına ilişkindi.
İddia, Birleşik Krallık merkezli Daily Star’da yayımlanan bir habere dayandırılmış. Daily Star, ilgili haberinde bir polisle konuşmuş. Polis, “Karı koca bir ekip olarak gelmiyorsanız, seks menü dışıdır. Bu turnuvada kesinlikle tek gecelik ilişkiler olmayacak. Parti olmayacak. Hapishanede mahsur kalma riskini almak istemiyorlarsa, herkesin aklını başına toplaması gerekiyor. Aslında bu yılki Dünya Kupası'nda ilk kez bir seks yasağı var. Taraftarların hazırlıklı olması gerekiyor." açıklamasını yapmış.
Katar’da evlilik dışı ilişki yasak ancak iddiada yer alan ifade Katar Dünya Kupası CEO’su Nasser al-Khater’e değil, bir polis memuruna ait.

3

Katar, 2022 Dünya Kupası’nda Uygulanacak Yasaklara İlişkin Bir Poster Yayımlamadı

Katar, 2022 Dünya Kupası’nda Uygulanacak Yasaklara İlişkin Bir Poster Yayımlamadı

2022 Dünya Kupası’ndan bir ay önce da Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nda uygulanacak yasaklara ilişkin bir poster yayımladığı iddia edilmişti.
İngilizce ve Arapça olarak hazırlanan posterde, “2022 Dünya Kupası’na bilet alan kişilerin posterde yer alan sekiz davranıştan kaçınarak Katar halkının dinine ve kültürüne olan saygıyı yansıtmalarını talep etmektedir.” Sekiz madde ise şu şekilde; “alkol tüketmek, eşcinsellik, edepsizlik, küfür, ibadet yerlerine saygısızlık, yüksek sesli müzik ve sesler, flört etmek, izinsiz insanların fotoğraflarını çekmek.” ifadeleri bulunuyor.
Söz konusu poster Katar’da sivil bir grup tarafından hazırlanmış. Katar 2022 Dünya Kupası organizatörleri bilgilerin doğru olmadığını belirtirken taraftarların ve ziyaretçilerin resmi kaynaklara güvenmeleri konusunda uyarıda bulunmuş. 

4

Biranın Kola Kılıfıyla Kaplandığı Fotoğraf 2022 Dünya Kupası’ndan Değil

Biranın Kola Kılıfıyla Kaplandığı Fotoğraf 2022 Dünya Kupası’ndan Değil

2022 Dünya Kupası’nın başlamasına iki gün kala alınan alkol satışı yasağı kararı sosyal medyada da gündem olmuştu. Konu hakkında birçok paylaşım yapılırken bu gönderilerden en öne çıkanı ilk olarak World Cup Update isimli Twitter hesabı tarafından paylaşılmıştı. İddiada bira kutusunun kola kılıfının içinde gösteren fotoğraf, “Bazı taraftarlar Katar’daki stadyumlarda alkol içme tekniğini bulmuşlar.” açıklamasıyla birlikte sosyal medyada geniş bir yayılım ağı bulmuştu. 
Söz konusu fotoğraf incelendiğinde ilk olarak 7 Haziran 2022 tarihinde @NoContextBrits hesabı tarafından paylaşıldığı görülüyor. Fotoğrafın Katar’da çekildiğine dair ise herhangi bir kanıt bulunmuyor. 22. FIFA Dünya Kupası da fotoğrafın ilk paylaşıldığı tarihten beş ay sonra 20 Kasım 2022 tarihinde başladı.

5

Dünya Kupası Açılış Maçında Tribünlere Seccade ve Dini Kitaplar Bırakılmadı

Dünya Kupası Açılış Maçında Tribünlere Seccade ve Dini Kitaplar Bırakılmadı

Katar’ın, Dünya Kupası açılış seremonisinde stadyumda yer alan her koltuğa içinde seccade ve dini kitaplar olan çanta bıraktığı iddia edilmişti.
TikTok’ta birçok kullanıcı, 20 Kasım Pazar günü açılış seremonisinde hediye edilen bu çantanın içindekileri inceleyen çeşitli videolar paylaşmış. Her kullanıcı videolarında çantanın içindekileri boşaltıyor. Çantanın içinden üzerinde bir çeşit imza olan bir tişört, Dünya Kupası logolu bir şal/battaniye/ atkı ve aynı logoda bir rozet, biblo, bileklik ve Katar bayrağı, küçük bir parfüm şişesi, şişeyle gelen bakhoor aromalı olduğu tahmin edilen bir tütsü ve son olarak da 2022 Katar Dünya Kupası’nın temsil eden maskotun bir kuklası çıkıyor. Çantada dini içerikli herhangi bir kitap ya da seccade bulunmuyor.

6

Katar Kaptanı Dünya Kupası İlk Maçına Filistin'i Temsil Eden Kol Bandıyla Çıkmadı

Katar Kaptanı Dünya Kupası İlk Maçına Filistin'i Temsil Eden Kol Bandıyla Çıkmadı

Sosyal medya platformlarında bir fotoğrafla birlikte Katar milli takımı kaptanı Hassan Al-Haidous’un 2022 Dünya Kupası’nın ilk maçına Filistin bayrağının yer aldığı kaptanlık pazubandıyla çıktığı iddiası birçok beğeni ve paylaşım almıştı.
Maçın fotoğraflarının yer aldığı çeşitli haber siteleri, FIFA YouTube kanalında paylaşılan maç özeti ve Katar Futbol Federasyonu'nun Dünya Kupası için tasarlanan formaları incelendiğinde, Katarlı futbolcuların formalarının söz konusu gönderideki sözde formadan farklı olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra Katar Milli Takım kaptanı Hassan Al-Haidous’un 10 numara forması ve kaptanlık bandıyla yer aldığı karelerde kaptanlık bandında Filistin ile alakalı herhangi bir simge bulunmadığı, kol bandında “Futbol Dünyayı Birleştirir" yazdığı görülüyor.

7

Katar Dünya Kupası Açılışında Çocuklar Kur'an Tilaveti Vermedi

Katar Dünya Kupası Açılışında Çocuklar Kur'an Tilaveti Vermedi

2022 Dünya Kupası devam ederken paylaşılan bir videoyla birlikte Katar’da düzenlenen kupanın açılış seremonisinde bir grup çocuğun Kur’an’ı okuyarak tilavet getirdiği iddia edilmişti.
Kur’an-ı Kerim okuyan çocukların yer aldığı iddia videosu, 22 Ekim 2021 Cuma Günü Katar’da Dünya Kupası için inşa edilen Al-Thumama stadyumunun açılışına ait. Stadyumun açılış maçındaysa Katar Kupası’nda Al-Sadd ile Al-Rayyan karşı karşıya gelmiş. Dünya Kupası ise 20 Kasım 2022’de başladı.

8

Suudi Arabistan Milli Takımı’na Arjantin Galibiyeti Sonrası Rolls-Royce Marka Otomobil Hediye Edilmedi

Suudi Arabistan Milli Takımı’na Arjantin Galibiyeti Sonrası Rolls-Royce Marka Otomobil Hediye Edilmedi

20 Kasım 2022’de başlayan 22. Dünya Kupası’nın en büyük sürprizlerinden birine Suudi Arabistan imza attı. 22 Kasım 2022’de C Grubu ilk maçında turnuvanın favorilerinden Arjantin’le karşılaşan Suudi Arabistan, sahadan 1-2’lik galibiyetle ayrıldı. 
Maçın ardından Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından Suudi Arabistanlı futbolculara Arjantin’i mağlup ettikleri için Rolls-Royce marka araç hediye edileceğine dair iddia hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok ülkesinde yayılım ağı buldu.
İddianın yayılmasının ardından Suudi Arabistan milli takımı oyuncusu Al-Shehri ve Milli Takım Teknik Direktörü Hervé Renard, Polonya maçı öncesinde katıldıkları basın toplantısında Rolls-Royce Phantom otomobil hediye edileceğine ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

9

Messi, Polonya Maçında 'Maçın Oyuncusu' Ödülünü Kazanmadı

Messi, Polonya Maçında 'Maçın Oyuncusu' Ödülünü Kazanmadı

1 Aralık 2022 tarihinde yerli ve yabancı sosyal medya hesapları tarafından yapılan paylaşımlarda 2022 Dünya Kupası’nda Arjantin’in Polonya’ya karşı galip geldiği karşılaşmanın ardından maçın oyuncusu olarak Lionel Messi’nin seçildiği ancak ödülü takım arkadaşı Alexis Mac Allister’e verdiği iddia edildi.
İddia, ilk olarak mavi tikli ancak 2022 Dünya Kupası’nın resmi hesaplarından olmayan “FIFA World Cup Stats” isimli bir hesap tarafından paylaşılmış. Bu isme sahip hesabın önemli uluslararası turnuvaların olduğu dönemde isim değiştirdiği görülüyor. 2022 Dünya Kupası’nın ve Budweiser’ın resmi hesaplarında ödülün doğrudan Mac Allister’e verildiği görülürken, ilk olarak Messi’ye verildiğine ilişkin hiçbir ibareye rastlanmıyor.

10

Tacize Uğrayan Kadının Videosu 2021 Yılına Ait

Tacize Uğrayan Kadının Videosu 2021 Yılına Ait

2022 Dünya Kupası devam ederken, bir kadının tişörtünü açtıktan sonra etrafındaki kişiler tarafından tacize uğradığını gösteren bir videonun Katar’da çekildiğine dair iddia haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından paylaşıldı.
Videodan alınan görsel arama motorlarında tersine aratıldığında videonun 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2020) çekildiğine ilişkin haberlerle karşılaşılıyor. Haberlerde videonun İtalya’nın İspanya’yı EURO 2020’de yenmesinden sonra taraftarların kutlamaları esnasında çekildiği bilgisi yer alıyor.

11

Luis Figo, Ronaldo'yu Oynatmadığı İçin Fernando Santos’u Eleştirmedi

Luis Figo, Ronaldo'yu Oynatmadığı İçin Fernando Santos’u Eleştirmedi

Katar’da oynanan 2022 Dünya Kupası’nda en çok konuşulan konulardan biri Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo’nun İsviçre ve Fas karşılaşmalarında yedek başlaması oldu. 37 yaşındaki Ronaldo’nun teknik direktör Fernando Santos tarafından yedek bırakılmasına Portekiz’in eski yıldız futbolcusu Luis Figo’nun tepki göstererek şarlatan dediği iddia edildi.
Figo’nun Santos’a yönelik şarlatan ifadesine yalnızca Türkçe paylaşımlardan ulaşılıyor. Portekizli eski futbolcunun Santos’u eleştirdiğine dair iddiaların çıkış noktası ise Kolombiyalı spor gazetecisi Samuel Vargas’ın Twitter paylaşımı. Figo, resmi Twitter hesabından gazeteciye ve iddiayı paylaşan hesaplara cevap vererek, Fernando Santos’u kadro seçimi nedeniyle eleştirdiğine dair iddiaları yalanlamış.

12

Kempes ve Maradona, Messi Gibi Üçüncü Maçta Penaltı Kaçırmadı

Kempes ve Maradona, Messi Gibi Üçüncü Maçta Penaltı Kaçırmadı

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın C Grubu üçüncü maçında Polonya ile Arjantin karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı Mac Allister’in 46. dakikada ve Julian Alvarez’in 67. dakikada attığı gollerle 0-2 kazanan Arjantin’de kaptan Lionel Messi 38. dakikada kazanılan penaltı vuruşunu değerlendiremedi. Messi’nin penaltı kaçırmasının ardından sosyal medyada Arjantin’in şampiyonluk kazandığı 1978 Dünya Kupası'nın üçüncü maçında Mario Kempes'in, 1986 Dünya Kupası'nın üçüncü maçındaysa Diego Maradona'nın penaltı kaçırdığına dair iddia dünya genelinde paylaşılmaya başlandı. 
Arjantin lehine 1978 ve 1986 turnuvalarının üçüncü maçlarında penaltı verilmemiş. Dolayısıyla kaçırılan bir penaltı da bulunmuyor.

13

Fas Kalecisi Bono, Portekiz Maçının Basın Toplantısında Arapçadan Başka Dilde Konuşmayı Reddetmedi

Fas Kalecisi Bono, Portekiz Maçının Basın Toplantısında Arapçadan Başka Dilde Konuşmayı Reddetmedi

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nın çeyrek finalinde Fas ile Portekiz karşılaştı. Fas'ın galip gelerek bir üst tura yükseldiği maçın oyuncusu Fas kalecisi Yassine Bounou (Bono) seçildi. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Bono'nun Arapça'dan başka bir dil konuşmayı reddettiği ve bunun üzerine salona tercüman geldiğine dair iddialar sosyal medyada birçok hesap tarafından paylaşıldı.
Bono, bahse konu olan cümlelerini 2022 FIFA Dünya Kupası’nda galip geldikleri Fas-Portekiz maçının ardından değil, 2022 yılı başında Kamerun’da düzenlenen, 2021 Afrika Uluslar Kupası esnasında Fas ve Komorlar arasında oynanacak olan maçın öncesinde katıldığı basın toplantısında söylemiş. Arapçadan çeviri yapacak tercüman olmadığı için organizatörün İngilizce veya Fransızca konuşması talebini geri çeviren Bono için iddia edilenin aksine Arapça bilen bir tercüman salona gelmemiş.