TBMM’de anayasa değişikliğine dair mesai devam ederken, Türk Vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yeni bir yönetmelik yayınlandı. Bu yeni yönetmelikle beraber söz konusu kanunun uygulanmasında değişiklik oldu. Medyaya “satılık vatandaşlık” olarak yansıyan bu yeni yönetmelikle beraber Türk vatandaşlığına hak kazanabilmenin koşulları arasına yatırım da girmiş oldu.
Bu yönetmeliğe göre 5 farklı şarttan birini sağlayan yabancılar, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı kazanabilecek. Bu şartlar ise şöyle:
Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılıyor?
Bu yönetmelikle beraber Türk vatandaşlığı kazanmak için hali hazırda bulunan iki yola bir de yatırım yapma yolu da eklenmiş oldu. 2010 yılında yürürlüğe giren Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe göre, Türk vatandaşlığı doğumla ve sonradan olmak üzere iki şekilde edinilebiliyordu. Bu yöntemlerden biri doğum yoluyla iken, diğeri de sonradan kazanma yolu. Sonradan kazanılan vatandaşlık da yetkili makam kararı, evlat edinilme veya seçme hakkı yoluyla mümkün. Aşağıda bu yöntemlerin detaylı dağılımı görülebilir.
Doğum yoluyla vatandaşlık:
Sonradan kazanılan vatandaşlık:
Birçok Ülke Yatırım Yoluyla Vatandaşlık veya Oturma İzni Vermekte
Yatırımla veya gayrimenkul edinerek vatandaşlığa hak kazanma pratiği Türkiye’ye özgü değil. Dünyada birçok ülke, bu şartları sağlayan yabancılara ya direkt vatandaşlık vermekte ya da vatandaşlık yolundaki önemli adımlardan biri olan oturum izni sağlamakta. 2015 yılında IMF’nin web sitesinde yayınlanan bir bilgi notuna göre, bazı ülkelerde belirli miktarda yatırım aracılığıyla vatandaşlık hakkı kazanılırken, diğerlerinde vatandaşlık hakkı yerine oturum izni veriliyor. Söz konusu bilgi notundan derlenen verileri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Tablodan da görüleceği üzere bazı ülkeler yatırım yapan yabancılara doğrudan vatandaşlık vermek yerine oturma izni veriyor ve böylece vatandaşlığa hak kazanma yolunda kolaylık sağlamış oluyor. Yatırım yapanlara doğrudan vatandaşlık veren ülkelerde ise bu yöntemin öncelikli tercih edilme sebebi yapılan doğrudan yatırımların ülkelerin ekonomilerine olan katkısı.
Kaynaklar
Türk Vatandaşlığı Kanunu Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik (2010) Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklik (12 Ocak 2016) IMF Yatırımla Vatandaşlık Bilgi Notu