Görseldeki Heykelleri CHP’li Bir Belediye mi Yaptırdı?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 15 Eylül 2022 tarihinde paylaşılan görselin CHP’li Ardahan Belediyesi’nin yaptırdığı heykelleri gösterdiği iddia edildi

İki binin üzerinde beğeni toplayan paylaşım&nbsp;<b><a href="https://twitter.com/fkiziltas_/status/1570263865404923904"><b>sosyal</b></a>&nbsp;<a href="https://twitter.com/fkiziltas_/status/1570263865404923904"><b>medyada</b></a>&nbsp;<a href="https://twitter.com/ayy__s/status/1570289958069407744"><b>hızla</b></a>&nbsp;<a href="https://twitter.com/Muhendic/status/1570196144109817856"><b>yayılıyor</b></a></b>.

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Doğruluk Payı daha önce CHP’li belediyeler tarafından yaptırıldığı öne sürülen heykellere yönelik birçok iddiayı ele alan analizler yayımladı. İddia kontrollerine bağlantılar üzerinden ulaşmak mümkün.

Heykelleri Ardahan Belediyesi mi Yaptırdı?

Sosyal medyada 15 Eylül 2022 tarihinde Ardahan Belediyesi’ne ait olduğu iddiasıyla birçok hesap tarafından hızla yayılıyor. İddialarda paylaşılan görsel tersine görsel arama motorları ile araştırıldığında, İngiltere merkezli haber sitesi Daily Mail’in 2020’de yayımladığı, “Balık Willy: Fas'ta penis şeklindeki sıçrayan balık heykelleri yıkıldı.” başlıklı bir habere ulaşılıyor.
Haber içeriğinde iddialarda paylaşılan balık heykeli görselleri aynı şekilde yer alıyor. Anahtar kelimeler ile yapılan detaylı bir ek araştırma, söz konusu heykellerin balığa benzememesi üzerine sosyal medyada Faslı kullanıcılar arasında büyük bir tartışma yaratmasının ardından yıkıldığı bilgisini ortaya koyuyor
Görseldeki Heykelleri CHP’li Bir Belediye mi Yaptırdı?

CHP’li Ardahan Belediyesi’nin yaptırdığı öne sürülerek paylaşılan heykeller, yıkılmadan önce Fas/Kenitra’ya bağlı Mehdia şehrinde yer alıyordu. Söz konusu heykellerin Türkiye, Ardahan veya herhangi bir CHP yönetimiyle ilgisi bulunmuyor.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan görsellerin CHP’li Ardahan Belediyesi'nin yaptırdığı heykelleri gösterdiği iddia edilmişti. İddialarda paylaşılan fotoğraflar tersine görsel arama motorları kullanılarak araştırıldığında, söz konusu heykellerin Fas’ın Mehdia şehrinde bulunduğu sonucuna ulaşılıyor. Faslı sosyal medya kullanıcıları arasında ‘pornografik’ bir şekle benzerliğiyle eleştiri konusu olan heykeller Eylül 2020’de bu sebeple yıkılmalarıyla yerli ve yabancı basına yansımış.

Sonuç olarak;

Görseldeki heykelleri CHP'li Ardahan Belediyesi'nin yaptırdığı iddiası yanlış.