Bir Instagram sayfası tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde yapılan paylaşımda 2019 yılında bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yaptırmanın zorunlu hale getirilmesine yönelik kanun teklifi sunulduğu iddia edildi. Gönderi 60 binden fazla paylaşım 500’den fazla beğeni almış.
İddia daha önce Teyit tarafından da incelenmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
25 ocakta meclise sunulan teklife bakın. Bir de bu tasarının hazırlanış aşaması var. Virüs henüz Çin’deyken ne hikmetse aşının teklifi gelmiş.
Meclise Aşı ile İlgili Kanun Teklifi Sunuldu mu?
Yapılan paylaşımdaki kanun teklifine TBMM’nin kanun teklifleri sorgu formundan ulaşılabiliyor. 25 Ocak 2019 tarihinde 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi sunuldu. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer tarafından sunulan bu kanun teklifi şu şekilde: “Bireylerin bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanma noktasında kendilerinin ya da ebeveynlerinin rızasının aranmayarak aşılamanın zorunlu hale getirilmesi ve bu duruma riayet etmeyenler hakkında cezai hükümler getirilmesi amaçlanmaktadır.”

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer’in vermiş olduğu kanun teklifinin gerekçesi incelendiğinde, son dönemlerde toplumun bazı üyelerinde aşı karşıtlığının başladığı ve bu durumun toplumun diğer üyelerini de risk altına aldığını yer alıyor. Yani bu teklifin sunulmasının altında yatan temel amaç aşı karşıtlığı olduğu bilgisi kanun teklifi gerekçesinde yer alıyor.

25 Ocak 2019 tarihinde verilen kanun teklifi 28 Mart 2019 tarihinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na gelmiş. Ancak kanun teklifi 22 Aralık 2020 tarihi itibarıyla komisyonda bekliyor gözüküyor.

Öte yandan, CHP Milletvekili Gamze Taşçıer’in verdiği kanun teklifi 25 Ocak 2019 tarihine ait. COVID-19 semptomlarına yol açan SARS-CoV-2 virüsü 31 Aralık 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün Çin Ofisi Wuhan ve Hubei’deki vakaları bildirdi. Kanun teklifinin verildiği tarih ve COVID-19 salgınının çıktığı tarih arasında neredeyse bir sene var.
Aşı Karşıtlığı
Aşı karşıtlığı Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, aşı hizmetlerinin varlığına rağmen aşıların kabulünde gecikme veya reddetme olarak tanımlanıyor. Dünya ülkelerinin %90’ından fazlasında rapor edilmiştir. Bu nedenle birçok bölgede kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşılaması toplum bağışıklığı için gerekli olan %95 eşiğinin altına düştü. Dünyadaki aşı karşıtlığının son yıllarda hızla artması ve tehlikeli boyutlara ulaşması sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 yılında çözüme kavuşturmayı planladığı 10 küresel sağlık sorununun başında yer alıyor.

Centers for Disease Control and Prevention, 2018 yılında “Aşılamayı Durdurusak Ne olur?” adlı bir rapor yayınladı. Rapora yer alan ifadeye göre, aşı ile önlenebilen hastalıkların çoğu kişiden kişiye yayılır. Toplumdaki bir kişi bulaşıcı bir hastalığa yakalanırsa, bu hastalığı bağışıklığı olmayan birine bulaştırabilir. Aşı olan bir kişi hastalığa karşı bağışıklığı olduğu için kendisini ve toplumun diğer üyelerine bulaştıramaz.

Sonuç:
İddia YANLIŞ 
Yapılan paylaşımda, CHP’nin 2019 yılında COVID-19 aşısını zorunlu olması için kanun teklifi verdiği iddia edilmişti. TBMM’nin kanun tekliflerini incelendiğinde, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer 25 Ocak 2019 tarihinde kanun teklifi vermiş. Bu kanun teklifinin gerekçesi incelendiğinde dünyada hızla yayılan aşı karşıtlığını önlemeye yönelik olduğu anlaşılıyor. Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer’in kanun teklifi verdiği tarih ile COVID-19 salgınının başlangıcı arasında nerdeyse bir seneye yakın bir zaman bulunuyor. Dünyada ilk COVID-19 vakası 31 Aralık 2019 tarihinde bildirilmişti. Taşçıer'in kanun teklifi verdiği tarih ise 25 Ocak 2019.

Sonuç olarak;

2019 yılında CHP’nin COVID-19 aşısının zorunlu olması için kanun teklifi verdiği iddiası