Bir Twitter sayfası tarafından 18 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda spocuların Covid-19 yaymasını önlemek amacıyla birden fazla kişi yattığında çökecek şekilde kartondan yataklar tasarlandığı iddia edildi. Paylaşım 1.500'den fazla beğeni ve 2 bine yakın alıntılanmaya ulaşmış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Olimpiyatçıların seks yapmasını ve dolayısıyla Covid’in yayılmasını önlemek için Tokyo Olimpiyat Köyü'ndeki yataklar kartondan yapıldı. Böylece birden fazla kişi yattığında yatak çökecek.”

2020 Tokyo Olimpiyatları’ndaki yataklara dair benzer iddialar sosyal medyada sıklıkla paylaşıldı. Paylaşımların yayılması üzerine FactCheck.org, Snopes, USA Today, AFP Fact Check ve Politifact gibi doğruluk kontrolü platformları bu iddiaları analiz etmiş.
2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Yataklar Neden Kartondan Tasarlandı?
Covid-19 salgını sebebiyle başlangıcı 2020’deki orijinal tarihinden 23 Temmuz 2021 tarihine ertelenen Tokyo Olimpiyatları’nın başlamasıyla, salgın koşullarında olimpiyat yönetiminin nasıl yapılacağı da tekrar gündeme geliyor. Pandemi devam ederken Japonya'daki oyunlarda hala birçok kısıtlama ve kural söz konusu. Tüm yarışlara seyirci yasağı getirilmesinin yanında; katılan sporcuların karantinaya alınma, test, maske ve sosyal mesafe gibi katı kurallara uymaları isteniyor. 23 Temmuz Cuma günü başlayan olimpiyatlarda binlerce sporcu Tokyo’daki Olimpiyat Köyü’nde kalıyor. Olimpiyat başlamadan günler öncesinde ise sporcuların burada kullanacağı yataklar ile ilgili iddialar gündeme gelmeye başladı.
Olimpiyat koşucusu Paul Chelimo'nun 16 Temmuz'da attığı bir tweet'te kartondan yapılmış yatakların sporcular arasında yakınlaşmayı önlemek için yapıldığını iddia etti ve bu iddia çeşitli kullanıcılar tarafından sıklıkla paylaşıldı.

Ancak söz konusu iddiaların aksine, yataklar virüsün yayılmasını önlemek için bu şekilde tasarlanmadı. Yatakların bir Japon şirketi olan Airweave tarafından yapılacağı 2019'da, COVID-19 salgını henüz başlamamışken açıklandı. Şirket 2019’da Olimpiyatlar için 18.000 yatak ve Paralimpikler için 8.000 yatak sağlama planını açıklamıştı. Kyodo New tarafından 25 Eylül 2019’da yapılan haberde, yatakların çevresel sürdürülebilirlik hedeflerini yerine getirirken sporcular köyünde konfor sağlamayı amaçladığından, 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları sırasında sporcuların uyuması için geri dönüştürülebilir karton yataklar ve özelleştirilebilir şilteler kullanılacağı duyurulmuş. Haberde, organizatörlerin yüksek dirençli kartondan yapılan karyolaların yaklaşık 200 kilograma kadar destekleyebileceğini söylediği bilgisi de yer alıyor.

Yatakları tasarlayan Airweave şirketi de yayılan iddialar üzerine, yatakların 200 kiloya kadar dayanıklı olduğunu ve iddiaların asılsız olduğunu belirten bir tweet atmış.

Yatakların yüksek dirençli kartondan yapılmasında taşınabilir ve geri dönüştürülebilir olması amaçlanmış. Yatakların hafifliği aynı zamanda sporcuların odalarını kolayca yeniden düzenlemelerine yardımcı olurken; olimpiyat sona erdiğinde yataklar ve şilteler diğer kağıt ve plastik ürünlere geri dönüştürülecek.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda spocuların Covid-19 yaymasını önlemek amacıyla birden fazla kişi yattığında çökecek şekilde kartondan yataklar tasarlandığı iddia edilmişti. Ancak yatakların Airweave isimli Japon şirketi tarafından geri dönüştürülebilir olacak şekilde yüksek dirençli kartondan yapılacağı, salgın başlamadan önce 2019 Eylül tarihinde duyurulmuş. Yatakların hafif, taşınabilir olması ve olimpiyat sona erdikten sonra kağıt ve plastik ürünlere geri dönüştürülmesi amaçlanmış. Şirket, aynı zamanda yatakların 200 kiloya kadar ağırlığa dayanıklı olduğunu ve iddiaların asılsız olduğuna dair bir açıklama da yayınlamış.

Sonuç olarak;

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda spocuların Covid-19 yaymasını önlemek amacıyla birden fazla kişi yattığında çökecek şekilde kartondan yataklar tasarlandığı iddiası yanlıştır.