Bir Twitter kullanıcısı tarafından 13 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımda A Haber’in, “Dolar düştü yüzler güldü” alt bandıyla haber yaptığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ekrandaki alt yazıya dikkat: Dolar düştü, yüzler güldü! Yorum yok!

Görsel Twitter’da birçok kez paylaşılmış. İddia ayrıca doğruluk kontrolü platformu Teyit.org tarafından da incelenmiş.
A Haber’in "Dolar Düştü Yüzler Güldü" Alt Bandıyla Haber Yaptığı İddiası Doğru mu?
Son günlerde Türkiye gündeminde öne çıkan konu Türk lirasının hızlı bir şekilde değer kaybetmesi. Merkez Bankası’nın faizleri düşürdüğünü açıklamasıyla ABD dolarının TL karşısındaki değeri ciddi oranda yükseldi ve 22 Ekim itibarıyla 9.58’e kadar tırmandı. Bu ani yükseliş sonrasında da Twitter’da #dolar etiketi ile birçok paylaşım yapıldı. Bu paylaşımlardan biri de A Haber’in sabah haberi kuşağında Erkan Tan’ın sunumunda paylaştığı bir görsel. İddiada Twitter’daki Uyandırma Servisi adlı Twitter hesabının “Dolar 9 liraya düştü” tweeti ekranı verilmiş ve alt bantta “Dolar Düştü, Yüzler Güldü” cümlesine yer verildiği belirtilmiş.
İddia incelendiğinde ise görselin 1 Kasım 2019 tarihli A Haber yayınına ait olduğu ulaşılıyor. Sabah Ajansı adlı programda Takvim Gazetesi’nin ekonomi müdürü Faruk Erdem A Haber canlı yayınına katılarak gelişmeleri değerlendirmiş.

2:32 dakikalık yayında haberdeki alt bandın ‘Ekonomi Gündemi’ ve ‘Piyasalarda Son Durum’ başlıklarıyla verildiği gözüküyor. Yayın boyunca ekranda da doların 9 TL’ye düşmesine dair bir görüntü yok ve ekranın sol alt köşesinde o dönemki dolar kuru olan 5,71 kuru yer alıyor. Fakat paylaşılan iddiada kura ait veriler montajın belli olmaması için silinmiş.
Ayrıca A Haber’in güncel olarak kullandığı alt bant ile paylaşımdaki görselin alt bant tasarımı aynı değil. A Haber’in 15 Ekim 2021 tarihindeki güncellenen alt bandı ise şu:

Başka bir deyişle, görsel eski bir tarihten alındığı gibi aynı zamanda A Haber’in alt bandında “Dolar Düştü, Yüzler Güldü” diye bir ifade bulunmuyor. Son olarak haberde ekrana yansıtılan görselin de video kaydından anlaşıldığı üzere montajla yerleştirildiği anlaşılıyor.
İddia YANLIŞ
13 Ekim 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından A Haber’in, “Dolar düştü yüzler güldü” alt bandıyla haber yaptığı iddia edilmişti. Görsel dikkatlice incelendiğinde görselin 2019’daki bir yayından alındığı, ekrana yansıtılan sunumun ve alt bandın ise montajla yerleştirildiği gözüküyor.

Sonuç olarak;

A Haber, “Dolar düştü yüzler güldü” alt bandıyla haber yaptığı iddiası yanlış.