İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 25 Haziran 2024 tarihinde yapılan paylaşımda Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Devi Harris’in daha öncesinde Kamal Aroush adında bir erkek olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Kamala Harris’in 2017 yılında çekilen fotoğrafı dijital ortamda erkeğe çevrilmiş. 
→ Harris’in fotoğrafı değiştirilirken Faceapp adlı uygulama kullanılmış.
Fotoğraf Manipüle Edilmiş
ABD vatandaşları Kasım 2024’te bir sonraki ABD başkanını seçmek üzere sandık başına gidecek. 5 Kasım 2024 Salı günü yapılması öngörülen seçimlerin sonucunda seçimi kazanan kişi Ocak 2025’ten itibaren Beyaz Saray’da dört yıl süreyle görev yapacak. Altı adayın yarışacağı seçimde Demokratların adayı mevcut başkan Joe Biden’ın çekilme kararı almasıyla birlikte gözler ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e çevrildi. 23 Temmuz 2024 itibarıyla Harris, ilk tur oylamada aday olabilmek için gereken 1976’dan fazla delegenin desteğini almış durumda. Delegeler 1-7 Ağustos’ta yapılacak kongrede fikirlerini değiştirmediği takdirde Harris resmen partinin başkan adayı olacak. 
Kamala Harris’in başkan adaylığının gündeme gelmesiyle birlikte, sosyal medyada Harris ile ilgili birçok iddia dolaşıma girmiş durumda. Yabancı sosyal medya hesapları tarafından Kamala Harris’in daha önceleri bir erkek olduğu iddiası bugünlerde yoğun bir şekilde paylaşılırken, aynı iddianın Haziran ayı sonunda Türkiye’de de paylaşıldığı görülüyor. Söz konusu paylaşımda Harris’in eski hali olduğu öne sürülerek bir fotoğraf da kullanılmış.

İddiada yer alan görsel arama motorlarında tersten aratıldığında fotoğrafın orijinaline ABD senatosunun resmi internet sitesinden ulaşılabilir. Kamala Harris’in ABD ve Kaliforniya eyalet bayraklarının önünde durduğu fotoğraf dijital ortamda değiştirilmiş ve Harris erkeğe çevrilmiş. 

Akıllı telefonlara indirilebilen FaceApp isimli uygulamaya Harris’in fotoğrafı yüklendiğinde ve uygulamada cinsiyet erkek seçildiğinde iddiada paylaşılan erkek fotoğrafının birebir aynı haline ulaşılıyor. Dolayısıyla Harris’in fotoğrafı değiştirilirken Faceapp uygulamasının kullanıldığı da ortaya çıkıyor.

Arama motorlarında anahtar kelimelerle yapılan aramalarda Kamala Harris’in öncesinde Kamal Aroush adında bir erkek olduğu iddiasının uzun bir süredir internette dolaşımda olduğu görülüyor. ABD’li araştırmacı-yazar Nina Jankowicz de 21 Temmuz 2024’te Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2020 yılında kadın politikacılara yönelik cinsiyete dayalı istismar ve dezenformasyon üzerine bir çalışmaya öncülük ettiğini, 13 kişiyi hedef alan 336 bin adet kötüye kullanım ve dezenformasyon vakası tespit ettiklerini ve bunların yüzde 78’inin Kamala Harris’i hedef aldığını aktarmış. Jankowicz, Kamala Harris’in Kamal Aroush adında bir erkek olduğu iddiasının da bunların arasında yer aldığını ve 2020 yılında ortaya çıktığını belirtmiş.

Sonuç olarak;

ABD Başkan Yardımcısı Harris'in daha öncesinde Kamal Aroush adında bir erkek olduğu iddiası yanlış.