Bir Facebook kullanıcısı tarafından 10 Ağustos 2020 tarihinde yapılan paylaşımda Almanya’da çöp kutularına ‘’Çöpünü buraya at Mehmet!’’ yazıldığı iddia edildi. Görsele eklenen metinde bu yazının Türklere özel bir tutumu yansıttığı belirtilmiş. Gönderi 200 bini aşkın görüntülenme ve 2 bini aşkın paylaşım almış.

İncelemeye konu olan paylaşım 9 Ağustos 2020’de yapılmış ancak Almanya’da çöp kutularının üzerine ayrımcı saiklerle Türkçe isimler yazıldığı tartışması ilk olarak 2017 yılının Ağustos ayında ortaya çıkmış. Hem Almanya’da hem de Türkiye’de medya kuruluşları tartışmaları haberleştirmiş. Doğrulama platformu Teyit bu iddiayı 8 Ağustos 2017’de yaptığı analizde yanlışlamış.
Çöp Kutularına Türkçe İsimler Yazıldı mı?
2017 Temmuz ayında Duisburg şehrinin yerel yönetimi tarafından başlatılan bir temizlik kampanyası kapsamında çöp kutularına Türkçe isimler de dahil birçok farklı isim yazıldığı doğru. Çöp kutularına sadece Türkçe isimler yazılmamış. Kampanyanın amacı daha temiz bir şehir için insanları teşvik etmek. Kampanyaya ait internet sitesi incelendiğinde siteyi kullanarak farklı isimler için farklı sloganların şehir sakinleri tarafından da üretilebileceği görülmekte. Şehirdeki çöp kutularında Türkçe isimler dışında başka isimler de kullanılmış.
Kampanyanın özel olarak Türklere yönelik olduğu ya da ayrımcı motiflere sahip olduğuysa doğru değil. Kampanyanın ayrımcı motiflere sahip olmadığı Yeşiller Partisi mensubu ve o tarihte şehrin Meiderich/Beeck semtinin yerel yönetim kurullarında bulunan Melih Keser tarafından da Facebook’ta yaptığı paylaşım ile açıklanmış. Kampanyanın yerel yönetim adına sözcülüğünü yapan Silke Kersken de yaptığı açıklamada isimleri bir ayrım gözetmeden seçtiklerini ve Türkçe isimler dahil edilmediği takdirde ayrımcı bir tutum sergilenmiş olabileceğine dikkat çekmiş.
Sonuç:
İddia YANLIŞ
Almanya’da çöp kutularının üzerine ‘’Çöpünü buraya at, Mehmet!’’ yazıldığı doğru ve paylaşımda kullanılan fotoğraf gerçek fakat Türkçe isimler dışında birçok farklı isim ve daha farklı sloganlar da çöp kutuları üzerinde yer almış. Bunun nedeni Duisburg yerel yönetimi tarafından 2017 yılında yürütülen bir temizlik kampanyası. Kampanyanın sadece Türkleri hedef aldığı, çöp kutularında sadece Türkçe isimler bulunduğu ve kampanyanın Türklere yönelik ayrımcı motiflerle gerçekleştirildiği iddiası ise asılsız.

Sonuç olarak;

Almanya’da çöp kutularının üzerine ayrımcı amaçlı Türkçe isimler yazıldığı iddiası