Amerikan Yüksek Mahkemesi Aşılamayı Durdurdu mu?
Sağlık
İlk yayın :
18 Kasım 2021
Bir Facebook hesabı tarafından 24 Ağustos 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Amerikan Yüksek Mahkemesinin aşılamayı durdurduğu iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Son Dakika Haberi: ABD’de Yüksek Mahkeme, COVID Patojeninin Bir Aşı Olmadığına, Güvensiz Olduğuna ve Ne Pahasına Olursa Olsun Kaçınılması Gerektiğine Karar Verdi- Big Pharma ve Anthony Fauci, Robert F Kennedy Jr ve Bir Grup Bilim İnsanı Tarafından Açılan Davayı Kaybetti!
İddia daha önce Politifact ve Check Your Fact tarafından da incelenmiş.
Amerikan Yüksek Mahkemesinin Aşılamayı Durdurduğu İddiası Doğru mu?
İddia, 23 Mayıs 2021 tarihinde “Inspirer Radio” isimli bir internet sitesinde yayımlanan bir yazıya dayanıyor. Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin 2020 yılından bu yana kararları incelendiğinde COVID-19 aşılarına ilişkin herhangi bir kararı bulunmadığı görülüyor.
Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin belge sorgulama kısmına, “Robert F. Kennedy Jr. vs National Institute for Allergy and Infectious Diseases”, “Children’s Health Defense vs. Anthony Fauci” and Children’s Health Defence vs National Institute for Allergy and Infectious Diseases” kelimeleri aratıldığında herhangi bir dosya bulunmuyor. Basın taraması yapıldığında da konuya ilişkin bir haberin bulunmadığı görülüyor.
COVID-19 Aşısı Patojen mi?
mRNA COVID-19 aşıları bir kişinin bağışıklık sisteminin belirli bir hastalığa karşı bağışıklık üretmesini uyaran bir ürün olarak tanımlanıyor. mRNA aşıları, hücrelere koronavirüsün yüzeyinde bulunan zararsız bir proteinin versiyonlarını yapma talimatı vererek çalışıyor. Böylece bağışıklık sistemi proteini tanıyabiliyor ve gelecekteki bir enfeksiyon durumunda virüse karşı bir antikor tepkisi oluşturabiliyor. mRNA aşılarının ömürleri çok kısa ve ve görevlerini yerine getirdikten sonra vücuttan atılıyor. Böylece, mRNA aşıları insanın genetik yapısı ile herhangi bir etkileşime girmiyor.
mRNA aşıları geçici ve kalıtsal değildir. mRNA aşılarının geni değiştirmesi için etkilerinin uzun ve kalıcı olması gerekiyor. Bazı hastalıkları tedavi etmek ya da önlemek amacıyla genlerin değiştirilmesi üzerine çalışan gen tedavi yöntemi bulunuyor ancak gen tedavisi adı verilen bu deneysel teknik güvenlik ve etkinliğinin değerlendirilmesi açısından sadece başka tedavisi olmayan hastalıklar üzerinde deneniyor.
İddia YANLIŞ
Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin aşılamayı durdurduğu iddia edilmişti. Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin internet sitesinden belgeler aratıldığında Robert F. Kennedy Jr. ve Anthony Fauci ile ilgili herhangi bir kararın olmadığı bilgisine ulaşılıyor. Öte yandan, mRNA COVID-19 aşıları genetik yapıyı değiştirmiyor. Genetik yapının değiştirmesi için bu aşıların uzun ve kalıcı olması gerekiyor ancak mRNA COVID-19 aşıları vücuda bağışıklık üretmesi için uyarıda bulunuyor ve vücuttan atılıyor.
Sonuç olarak;
Amerikan Yüksek Mahkemesi aşılamayı durdurduğu iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Japonya Eski İçişleri Bakanı Kazuhiro Haraguchi'nin Aşıların Milyonlarca İnsanı Öldürdüğünü Söylediği İddiası Doğru mu?
Video Aşı Olmayı Reddeden Bir Hastanın Darp Edilmesini mi Gösteriyor?
Trump’ın “Çok Gizli” Savaşı: QAnon
Kanada Kansere Yol Açtığı İçin Tüm COVID-19 Aşılarını İmha Etme Kararı Aldı mı?
Maymun Çiçeğine Dair Yanlış Bilinenler
Bir Vatandaşın 19 Mayısta İlan Panosuna Atatürk Portresi Astığı Video Güncel mi?
Araştırma COVID-19 Aşısı Yaptıranların Kalp ve Beyin Hastalıklarına Yakalanma Riskinin Daha Fazla Olduğunu Mu Gösteriyor?
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Yeni Bir Salgın Olacağını mı Duyurdu?
COVID Aşısı Olanlar 5-10 Yıl İçinde Ölecek mi?