Bir Twitter hesabı tarafından 26 Ocak 2023 tarihinde paylaşılan fotoğrafta Anıtkabir’de saygıyla eğilirken fotoğraflanan kişi Japon bakanı olduğu iddia edildi.
Gönderi bir milyon görüntülenme, 2 bin 405 retweet alırken, 17 binin üzerinde de beğeni aldı.
İddia birçok sosyal medya hesabında paylaşıldı.
Fotoğrafta Yer Alan Kişi Kim?
Bir Japon bakanın Anıtkabir ziyaretinde mozoleyi öperken görüntülendiği iddiası Twitter’da daha önce birçok yanlış bilgi paylaşımda bulunan bir hesap tarafından dolaşıma sokulmuş. Anıtkabir’de çekilen videolara ve benzer açıdan görüntülerle bakıldığında bu fotoğrafın Anıtkabir’deki mozolesinde çekildiği anlaşılıyor.
Paylaşımdaki fotoğraf tersten görsel arama ile taratıldığında ilk olarak 2010 yılında yayınlanan “İslâm’da İnsana Secde Etmek Yoktur” başlıklı forum girdisine rastlanıyor. Bunun yanı sıra fotoğrafın 2010 yılında “Kemalistlerin Atatürk’e taptığı” imasıyla bir internet blogunda da paylaşıldığını görmek mümkün. Fakat taramalarda Japonya’dan bir bakanın Anıtkabir’de mozoleyi öperken görüntülendiğine dair herhangi bir haberle karşılaşılmıyor. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin internet sitesinde 2000 yılından bu yana Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretler listesinde de bu şekilde bir ziyarete rastlanmıyor. Ayrıca paylaşımda Japonya’da Atatürk’ün hayatını okumamış kişilerin bakan olamayacağına dair iddia da bulunuyordu. Konuya dair araştırma yapıldığında haberlerde ve protokollerde Japonya’ya dair böyle bir bilgi bulunmuyor.
Bunların yanı sıra görüntüde mozole üzerine eğilen kişinin kılık kıyafeti bir bakandan ziyade turisti andırıyor. Bir bakanın Anıtkabir ziyareti için görünümü, hareketi protokola uygun gözükmüyor. Örneğin Japonya Prensesi Akiko Mikasa Ekim 2018’de yılı Anıtkabir ziyaret etmiş. Mikasa’nın ziyaretindeki kıyafeti ve mozoleye çelenk bıraktığı andaki saygı duruşunun iddiadaki fotoğraf ve hikaye ile uyuşmadığı görülebilir.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafta Anıtkabir’de saygıyla eğilirken fotoğraflanan kişi Japon bakanı olduğu iddia edildi. Anıtkabir’de çekilen videolara ve benzer açıdan görüntülerle bakıldığında bu fotoğrafın Anıtkabir’deki mozolesinde çekildiği anlaşılıyor. Fakat taramalarda Japonya’dan bir bakanın Anıtkabir’de mozoleyi öperken görüntülendiğine dair herhangi bir haberle karşılaşılmıyor. Bunların yanı sıra görüntüde mozole üzerine eğilen kişinin kılık kıyafetinden bir bakandan ziyade turist olduğu tahmin edilebilir. Bir bakanın Anıtkabir ziyareti için görünümü, hareketi protokola uygun gözükmüyor.
Sonuç olarak;
Anıtkabir’de saygıyla eğilirken fotoğraflanan kişi Japon bakan olduğu iddası yanlış.