Bir Facebook sayfası tarafından 16 Mayıs 2019 tarihinde yapılan paylaşımda Ankara’da şehir suyunda lejyoner bakteri olduğu iddia edildi. Gönderi 50 binden fazla görüntülenme 2 binden fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ankara’daki arkadaşlar lütfen 2 hafta şehir suyu kullanmayın. Şehir suyunda da lejyoner bakteri görülmüş lütfen kaynatmadan kullanmayın. Hatta ağzınızı bile yıkamayın en az 2 hafta kullanmayın diye uyarıda bulunuyor. Bizim idare pnönonide ya da akciğer hastalıklarında artış tahmin ediliyor. Tüm sağlık personeline yarın eğitim verilecek dediler idareden. Ölümcül bir bakteri bu. Aman dikkat edin...
2019 yılında sosyal medyada Ankara’nın şehir sularında lejyoner bakteri olduğu iddia edilmiş. Bu söylenti 2019’dan bu yana zaman zaman paylaşılmaya devam ediyor. 16 Mayıs 2019 tarihinde, Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan ASKİ tarafından basın açıklaması yapılmış.

ASKİ tarafından yapılan açıklamada, Başkentlilerin musluklarından akan suyun temiz, sağlıklı ve güvenli olduğu ifade edilmiş. “Bazı art niyetli kişilerin yaklaşık bir haftayı aşkın süredir sosyal medya üzerinden ASKİ tarafından şehir şebekesine verilen suda “lejyoner bakteri” olduğuna dair asılsız iddialar yer almaktadır. Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır.” Sosyal medya ve iletişim kanallarında bu tip haberleri yayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan ASKİ Genel Müdürlüğü, bu tür haberleri yayanların gerekli cezaları alması için gerekli takibin yapılacağını bildirmiş.

Arıtma Tesislerinde arıtılan ve akredite edilmiş laboratuvarlarda analizleri yapılan içme suyunu Başkentlilerin içebileceğini söyleyen ASKİ, denetlenen şebeke sunlarında iddia edilen bakterinin tespit edilmediği ve sağlık kuruluşlarına bakteri sebepli herhangi bir başvuru yapılmadığının altı çizilmiş.
ASKİ Genel Müdürlük internet sayfasında her gün günlük olarak içme sularının analiz sonuçları yayınlanıyor. Genel Müdürlük ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlık Kurumu Ankara genelinde 1.112 noktadan düzenli numuneler alarak suyun standartlara uygunluğunu kontrol ediyor. Bakteri parametrelerini analiz süresi 24 saat olduğu için analiz sonuçları bir sonraki gün yayınlanıyor. İddianın dolaşıma girdiği 16 Mayıs 2019’a ait su analizine baktığımızda lejyoner bakteri saptanmadığı görülmektedir. 10 Kasım 2020 tarihinde tekrar dolaşıma giren iddiada ilgili güne ait su analizine baktığımız da lejyoner bakteri bulunmadığı görülüyor.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir ama ciddi akciğer enfeksiyon hastalığı. Bakteri genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarından bulunur. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yolu ile kapmak mümkün olsa bile, çoğu salgın otel gibi toplu yaşam bulunan büyük binalarda meydana geliyor. Karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin veriyor. Hastalık ilk kez 1976 yılında Philadelphia’da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkmış. Hızla gelişen pnömoni salgınında 29 kişi hayatını kaybetmiş.

Sonuç olarak;

Ankara’da şehir suyunda lejyoner bakteri görüldü iddiası