İddia şöyle;

Bir Twitter kullanıcısı tarafından 30 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın Atatürk ve bir kız çocuğunu gösterdiği ve fotoğrafın gerçek olduğu iddia edildi

İddia sosyal medya hesabında da paylaşılmış. 

Atatürk ve Bir Kız Çocuğunun Olduğu Fotoğraf Gerçek mi?

Uzun yıllardır internette ve sosyal medyada dolaşımda olan fotoğrafta Atatürk, Atatürk’e sarılan bir kız çocuğu ve arkada iki kişi görülüyor. Fotoğraf dikkatli bir şekilde incelendiğinde Atatürk’ün fotoğrafın arka yapısına uyduğu fakat kız çocuğunun renk bakımından fotoğrafa uymadığı rahatça görülebiliyor. 
İddiayı incelemek adına fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle internette arandığında Google gibi platformlar aracılığıyla benzer fotoğraflara ulaşılabiliyor. “İşte Atatürk” adlı internet sitesi Atatürk’e ait birçok fotoğrafı arşivlemiş ve internet sitesinde kullanıma sunmuş. Sitede ayrıca fotoğrafın kaç yılından olduğu, ne zaman ve nerede çekildiği gibi bilgilere de ulaşmak mümkün. Burada fotoğrafın orijinal hâline yani Atatürk’ün yanında kız çocuğu olmadığı fotoğrafı görebiliyoruz. 

Bunun yanında, mevcut fotoğrafa Atatürk Orman Çiftliği’nin ve Çankaya Belediyesi’nin eski internet sayfasında ulaşılabiliyor. Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk hakkında birincil kaynak belgeleri paylaştığı için doğruluk kontrolü için ideal bir kaynak. 
Atatürk Orman Çiftliği (AOC), iddiada paylaşılan fotoğrafın orijinalini “Hanri Benazus koleksiyonundan Atatürk Fotoğrafları” başlığıyla paylaşmış. Koleksiyonda Atatürk’ün Feneryolu’nda tek başına otururken fotoğraflarını görebiliyoruz. Bu da bize iddiada paylaşılan fotoğrafın gerçek olmadığını, orijinal fotoğrafın bir kız içermediğini ve fotoğrafın kesin olarak Feneryolu’nda, 1936 yılında çekildiğini gösteriyor. 

Atatürk Orman Çiftliği’ne bu fotoğrafları bağışlayan Hanri Benazus, 4500 kadar fotoğraf arşiviyle Türkiye’nin en büyük Atatürk arşivini elinde tutan kişi olarak biliniyor. Atatürk ile kişisel olarak tanışma şansı bulmuş Benazus, ayrıca Atatürk’ün leblebilerini yiyen çocuk olarak da hikayelere konu olmuş. Toplamda 34 kitap yazan Benazus, elindeki arşivin büyük kısmını İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’ne hediye etmiş.  Benazus’un elindeki fotoğraflar direkt olarak kaynak olduğu için iddiadaki kız çocuğunun sonradan görsel manipülasyon araçlarıyla eklenmiş olduğu anlaşılıyor.

İddia YANLIŞ

30 Ocak 2022 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Atatürk ve kız çocuğunun paylaşıldığı fotoğrafın gerçek olduğu iddia edilmişti. Fotoğraf internette aratıldığında, fotoğrafın orijinal versiyonlarına Atatürk Orman Çiftliği’nin internet sitesinden ulaşılabiliyor. Kız çocuğu, Atatürk’ün yanına görsel manipülasyon araçlarıyla sonradan eklenmiş. 

Sonuç olarak;

Atatürk ve kız çocuğunu gösteren fotoğrafın orijinal olduğu iddiası yanlış.