Bir Twitter hesabı tarafından 8 Ekim 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Avustralya’nın New South Wales Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian’ın ilaç şirketlerinden rüşvet aldığı için istifa ettiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Avustralya'nın Eyaleti New South Wales'ın Ermeni Başbakanı Berecikliyan, halkı aşı olmaya zorlamak için ilaç şirketlerinden milyonlarca dolar rüşvet aldığı için hakkında soruşturma açıldı ve istifa ettti. Bu küçük örnek, İlaç sektöründe rüşvet çarkının nasıl döndüğünü gösteriyor.

İddianın Kaynağı Ne?
İddia bir Facebook hesabında paylaşılmış ve buna göre Berejiklian ilaç şirketlerinden “zorunlu aşılamayı zorlaması için” yüksek meblağlarda rüşvet almış.
Soruşturmanın Sebebi Ne?
Gladys Berejiklian 2017’de New South Wales’teki Liberal Parti’nin lideri olmuş ve aynı eyalette başbakan olarak görev almaya başlamış. 2003 yılında beri de eyalet meclisinde görev alıyormuş. 5 Ekim 2021 tarihi itibariyle görevinden istifa etmiş.

Berejiklian’ın istifası New South Wales eyaletindeki yolsuzlukları inceleyen Yolsuzluklara Karşı Bağımsız Komisyon (ICAC) tarafından başlatılan soruşturma sonucunda gerçekleşiyor. 1 Ekim 2021 tarihinde Komisyon tarafından yapılan açıklamada Berejiklian’a “kamusal görevleri ile kişisel çıkarları” arasında yaşanan çıkar çatışması neticesinde soruşturmanın açıldığı belirtiliyor. Burada yer alan detaylara göre, soruşturmanın merkezinde kendisinin New South Wales eyalet milletvekili Daryl Maguire ile kişisel ilişkisi neticesinde kimi derneklere fonların yönlendirilmesi bulunuyor.

Nitekim, Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, ICAC özellikle Daryl Maguire’ın yerel üyesi olduğu bazı derneklere Berejiklian tarafından aktarılan fonlar üzerine soruşturma yürütüyor. Böylece, bu derneklere aktarılan fonların şahsi amaçlar doğrultusunda kullanıp kullanılmadığı araştırılacak. Buna göre, Berejiklian eyaletin hazine bakanı iken Maguire’ın Berejiklian’a şahsen yazdığı bir mektuba karşılık bazı derneklere fon aktarmış. Bu süreçte, ikisi bir ilişki içerisindeymiş. ICAC’ın daha önce yaptığı sorgulama neticesinde Maguire milletvekilliğinden istifa etmiş ve bir mülkiyet antlaşması neticesinde pay aldığını kabul etmiş.
Bu açıdan, soruşturmanın hiçbir noktasında Berejiklian’ın aşı firmalarıyla ilişkisi üzerine bir detay bulunmuyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda Avustralya’nın New South Wales Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian’ın ilaç şirketlerinden rüşvet aldığı için istifa ettiği iddia edilmişti. ICAC tarafından yapılan açıklamada soruşturmanın nedeni bazı derneklere usulsüz bir şekilde para aktarılması olduğu görülüyor. İstifanın nedeni olarak ilaç şirketlerinden hiçbir şekilde bahsedilmiyor.

Sonuç olarak;

Avustralya’da bir eyalet başbakanının ilaç şirketlerinden rüşvet aldığı için istifa ettiği iddiası yanlış.