Bir X hesabı tarafından 7 Nisan 2025 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Uğur Dündar’ın yatırım tavsiyesi açıklamalarını gösterdiği iddia edildi.

İddia 3,3 milyon görüntülenme almış.
Video, Ece Üner’in sunduğu Sözün Gücü adlı programın 17 Nisan 2024 tarihli yayınından alınan kesitlerin yapay zeka araçları kullanılarak değiştirilmesi ile oluşturulmuş.
Videonun aslında Uğur Dündar, geçtiğimiz yıl yaşanan babalık testi davası ile ilgili sonuçları açıklıyor ve hakkında yanlış haber yapan medya kuruluşlarına sesleniyor.
Video Yapay Zeka Araçlarıyla Oluşturulmuş
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretken yapay zekanın çeşitli alanlara entegrasyonu da hızlanıyor. Yapay zeka teknolojileri günümüzde sağlıktan finansa otomotivden eğlenceye kadar pek çok farklı alanda kendine yer bulmuş durumda. Pek çok endüstriyi dönüştürmesine ve yeni imkanlar sunmasına karşın yapay zekanın kullanımı yalnızca etik ilkelere bağlı kalarak gerçekleşmiyor. Son zamanlarda özellikle Facebook gibi sosyal medya platformlarında yapay zeka, dijital manipülasyon için kullanılıyor ve kullanıcılar için yanıltıcı içerikler üretiliyor. Bu yanıltıcı içeriklerde sıklıkla, gerçek kişilerin ses ve görüntülerinin değiştirilerek yeniden oluşturulduğu ve kullanıcıya bu kişilerin ağzından yanlış mesajların iletildiği görülüyor. Yapay zeka destekli bu videoların yaygınlaşması, dezenformasyonun ve dijital aldatmaların yeni bir boyut kazanmasına yol açıyor. Çünkü bu yanıltıcı içeriklere maruz kalan kullanıcılar, maddi kayıplara uğrama riski ile karşı karşıya.
Facebook’ta son günlerde paylaşılan ve 3 milyonu aşkın görüntülenme alan bir video, bu durumun önemli bir örneği. Video, geçtiğimiz günlerde tutuklanan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aslında neden tutuklandığını Uğur Dündar’ın açıkladığını öne sürüyor. Videoda Uğur Dündar’ın bir konuşması yer alıyor. Videonun ortasından “Ekrem İmamoğlu’nun Cezaevi Hücresinden Verdiği Röportaj” yazılı bir bant geçiyor.
Videoda Uğur Dündar’ın şu açıklamayı yaptığı görülüyor:
"Eğer gerçeği öğrenmek ve bu ülkede doğuştan hakkınız olan 200 bin Türk lirası aylık geliri kazanmak istiyorsanız bu video sizin için. Ekrem İmamoğlu bir suçlu değil, o sistemin korktuğu bir şeyin sembolü. O gerçeği söyledi, ulusal kaynaklardan zenginleşen elitleri izleyip susmadı. Halkın yanında durdu ve bu yüzden hapse atıldı. Tam da bu yüzden ben Uğur Dündar, kendine gazeteci diyen herkesin yapması gereken şeyi yaptım. Onu dinledim onun sesini sizlere ulaştırdım bana anlattıkları her kürsüde her kanalda yankılanmalıydı. Ama siz bunları ne devlet televizyonlarında duyacaksınız, ne resmi gazetelerde okuyacaksınız. Çünkü gerçek rahatsız edicidir."
Videonun devamında bir petrol projesinden bahsediliyor:
"Onlar, TİPAO, Turkish Petroleum Projesi’nden haberdar olmanızı istemiyorlar. Çünkü siz bu sistemi anlarsanız korku yoksulluk üzerine kurulan düzenler, düzen çöker. Evet, doğru duydunuz. Bu proje gerçek bir fırsat. Sadece 9 bin TL yatırarak sıradan bir vatandaş günde 7 bin ila 10 bin TL kazanabilir. Bu, aylık 300 bin Türk lirasına kadar çıkabilir. Bu bir hayal değil, Bu piyasa mantığına ve hesaplarına dayanan gerçek veriler. Ve bunlar sizden kasıtlı olarak saklandı. Peki neden haberlerde hiç görmediniz? Çünkü elitlerin yüzde biri, geri kalan yüzde 99 ile paylaşmak istemiyor. Çünkü petrolü, gazı, ve bilgiyi kontrol edenler geleceğinizi de kontrol etmek istiyor. Ama sizin bir seçiminiz var, bugün, şimdi bu sadece bir yazı değil bu bir uyarı. Eğer bunu okuyorsanız demek ki gerçeği ilk öğrenen azınlıktasınız."
Videonun devamında petrol projesi anlatıldıktan sonra bir linke yönlendirildiği görülüyor ve izleyiciler bir eyleme çağrılıyor:
"Henüz geç değil. Proje henüz kapanmadı. Yetkililer sil tuşuna henüz basmadı. Ben, Uğur Dündar. Sizden bana körü körüne inanmanızı istemiyorum. Kendinizi kontrol edin. Gözlerinizi açın. Röportajı izleyin, gerçekleri öğrenin. Bu sadece bir röportaj değil, bu bir itiraf bu hala umut taşıyanlara ulaşmak için son çağrı ve eğer videoyu sonuna kadar izlediyseniz siz artık bu hareketin bir parçasısınız. Mesele zengin olup olmamanız değil,mesele değişim fırsatınız varken susup susmayacağınız. Videonun altındaki butona tıklayın ve makalenin tamamını okuyum gerçekleri öğrenin ve kazanmaya bugün başlayın."
Videoda ilk saniyelerinden itibaren sahte olduğuna dair birçok ibare bulunuyor. Bunlardan ilki Uğur Dündar’ın söyledikleriyle uyumsuz dudak hareketleri ve olağandışı boyun görüntüsü. Bir diğer ibare ise videonun Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile bağdaştırılan kazanç fırsatı.
Videoda ismi geçen Turkish Petroleum International Anonim Şirketi (TPIC), 1988 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde kurulan ve günümüzde BOTAŞ’a bağlı olarak faaliyet gösteren bir kamu enerji şirketi. Kısaltması ise TİPAO değil. na merkezi Ankara Gölbaşı’nda bulunan TPIC; petrol ve jeotermal sondaj, kuyu tamamlama, sismik araştırmalar ve petrol ticareti gibi alanlarda hizmet veriyor. Fakat bu video da BOTAŞ dolandırıcılığı ile aynı amacı taşıyor.
Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin
BOTAŞ Kâr Payı Dolandırıcılığına Dikkat!
Videodan kesitler tersine görsel arama ile aratıldığında bir habere ulaşılıyor. Bu haberde Uğur Dündar’ın Sözcü TV’de kendisine açılan babalık davasındaki iddiaların asılsız olduğunu açıkladığı bilgisi yer alıyor. 2022 yılında Metin Akpınar’a yönelik babalık iddiaları ile dava açılmıştı. DNA testi sonucunda, Akpınar'ın Nebioğlu'nun biyolojik babası olduğu kesinleşmişti. Bu gelişmenin ardından, Nebioğlu'nun ikiz kardeşi Sevgi Katkıcı da benzer bir dava açmış ve DNA testi sonucunda Akpınar'ın onun da babası olduğu belirlenmişti. Bu davaların ardından Duygu Nebioğlu’nun aynı anneden olan ablası, gazeteci Uğur Dündar’a babalık davası açtı. Bu süreçte Uğur Dündar aleyhine birçok haber yazıldı ve bu durum sosyal medyada Uğur Dündar aleyhinde bir kampanyaya dönüştü.
Haberde verilen videonun aslına YouTube’da yer alan Sözcü TV kanalından ulaşmak mümkün. Ece Üner’in sunduğu Sözün Gücü adlı programın bölümlerine bakıldığında, Uğur Dündar’ın ceketi ve kravatı dikkate alınarak yapılan araştırmada, videonun 17 Nisan 2024 tarihinde yayımlanan yayından alındığı tespit edilebiliyor. Videonun 5.13. dakikasında Ece Üner’e yüzü dönük bir şekilde konuşan Uğur Dündar, bu dakikalardan sonra yüzünü kameraya çeviriyor ve kameraya dönük konuşmaya başlıyor. Bu an, iddiayı üretenler tarafından alınıp yapay zeka araçları ile manipüle edilmiş. Videonun aslında Uğur Dündar babalık testiyle ilgili bilgiler vererek, Turkuvaz medyanın CEO’su Serhat Albayrak’a sesleniyor.
Sonuç olarak;
Videonun Uğur Dündar'ın petrol projesi açıklamalarını gösterdiği iddiası yanlış.