Bir Facebook sayfası tarafından 14 Ekim 2020 tarihinde yapılan paylaşımda bir adamın Atatürk büstünü çekip hediye ederek sattığı iddia edildi. Gönderi 240 binden fazla görüntülenme 4 binden fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Böyle bir alçaklık dünyanın hiçbir yerinde asla olamaz. Bu ülkenin varsa eğer Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz.
Görseldeki Adamın Atatürk Büstü Sattığı ve Çekiç Hediye Ettiği İddiası Doğru mu?
Paylaşılan görseli, Google Image ve Yandex Image’da aratıldığında aslında fotoğrafın fotomontaj olduğu anlaşılıyor. Görselin orijinal halinde bir adam Atatürk büstünün önünde duruyor ve fotoğraf çektiriyor.

Facebook’ta paylaşılan görsel dikkatlice incelendiğinde masanın ve masanın önündeki yazının orijinal olmadığı açıkça anlaşılıyor.

Foto Forensics internet sitesi yardımıyla yapılan Error Level Analysis (ELA) ile de görsel ile oynanmış olduğu görülüyor. Analiz sonucunda masa, büst ve baltanın yerleştirildiği bölgede oluşan mavi ve kırmızı pikseller fotoğrafın o kısmında manipülasyon yapıldığını gösteriyor.
Sonuç:
İddia YANLIŞ
Paylaşılan görselde, bir adamın Atatürk büstlerini çekiç hediye ederek sattığı iddia edilmişti. Ancak fotoğrafın orijinal haline bakıldığında aslında masanın, büstlerin ve baltanın olmadığı açıkça görülüyor.

Sonuç olarak;

Bir adamın Atatürk büstünü çekiç hediyeli sattığı iddiası