Bir Twitter kullanıcısı tarafından 14 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda, görselin Birleşmiş Milletler’in 2030 hedeflerini gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Hocam tam da yazdığınız gibi özel mülkiyetin sonu: BM GÜNDEMİ 21/2030 Misyon Hedefleri Tek Dünya Hükümeti Tek Dünya Nakitsiz Para Birimi Tek Dünya Merkez Bankası Tek Dünya Ordusu Ulusal Egemenliğin Sonu Tüm Özel Mülkiyetlerin Sonu Aile Biriminin Sonu Nüfus Azaltılması, Nüfus Artışı ve Nüfus Yoğunluğunun Kontrolü Zorunlu Çoklu Aşılar Evrensel Temel Gelir (Kemer Sıkma) Satın Alma, Seyahat, İzleme ve Kontrol için Mikroçipli Toplum Tek Dünya Sosyal Kredi Sisteminin Uygulanması (Çin gibi) Trilyonlarca cihaz 5G İzleme Sistemine (Nesnelerin İnterneti) bağlanacak. Çocukların Ailelerden Alınıp Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Devlete Ait Kontrol Edilen Okullar, Kolejler ve Üniversiteliler Özel Ulaşımın Sonu, Araba sahibi olmak vs. Tek Şirketlerin Tek Dünya Hükümetine Devri İnsanların yerleşim yerlerine, şehirlere yoğunlaştırılması Sulamanın Sonu Özel Çiftliklerin ve Otlatma Hayvanlarının Sonu.

İddia USA Today, AFP ve APP gibi doğrulama kuruluşları tarafından da incelenmiş.
Benzer iddialar Twitter’da birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı.
Paylaşılan Görselin Birleşmiş Milletler’in 2030 Hedeflerini Gösterdiği İddiası Doğru mu?
24 Ekim 1945 yılında dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararası alanda ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan Birleşmiş Milletler (BM), günümüzde 193 üye ülkeye sahip bir kurum olarak dünyanın en büyük uluslararası organizasyonudur. Dünyada yaşanan olaylara kolektif bir yaklaşımla barışın ve istikrarın korunmasını yürütmeye çalışan kurum, ülkelerin katılımlarıyla varlığını oluşturur. Kurumun örgüt yapısında öne çıkan en büyük mekanizma ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir (BMGK).
Birleşmiş Milletler aracılığıyla dünya liderleri 2015 yılında toplanarak daha iyi bir dünya için 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (The Sustainable Development Agenda) belirlemiştir. 193 ülkenin kabul ettiği bu sözleşme, 2030 yılına kadar kolektif bir şekilde belirlenen hedeflerin istikrarlı bir biçimde sürmesini amaçlamaktadır. Sürdürülebilir hedeflerden özellikle öne çıkanlar ve acilen başa çıkılması gereken sorunlar ise; aşırı yoksulluk, eşitsizlik ve adaletsizlik ve iklim krizi olarak belirlenmiştir.
Paylaşılan görselde ise Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına ait hedeflerinin gösterildiği iddia edilmiş. Görselin İngilizce versiyonu da birçok kez sosyal medyada paylaşılmış fakat özellikle Vernon Adkison adlı bir yönetmenin Facebook’ta yaptığı paylaşımla iddia yayılmış. Görselde ‘Tek Dünya Hükümeti’, ‘Tek Dünya Ordusu’, ‘ Sürekli Aşılar’, ‘Kemer Sıkma’ gibi bir takım planlar olduğu iddia edilen cümleler bulunuyor. Teorilerin aslı ise 1992 yılında ‘Gündem 21’ (Agenda 21) olarak adlandırılan kalkınma ve çevre arasında denge kurulmasını hedefleyen bir eylem planına dayandırılmış.

Gündem 21’in yazılı metni internette bulunabiliyor. Metinde 40 adet madde bulunuyor ve dünyanın yakın geçmişte yaşadığı ve gelecekte yaşayabileceği problemlere yönelik çözümler ve taahhütler getirilmesini içeren detaylı metinler bulunuyor. Bildiri, “İnsanlık, tarihsel bir dönüm noktasındadır” cümlesiyle başlıyor. Bildiride; uluslar arasında ve ulusların kendi içerisindeki eşitsizliklere, giderek artan yoksulluğa, açlığa, hastalıklara, cehalete ve ekosistemlerdeki kötüleşmeye dikkat çekiliyor.
Paylaşılan gönderinin aksine ‘Yeni dünya düzeni’nde (New World Order) yer alan maddelerin çoğu Gündem 21'de yer almıyor. Örneğin tek/yeni bir para birimi veya tek devlet, tek ordu gibi terimler metinde yer almıyor. Bununla birlikte, iddiadaki bazı maddelere atıfta bulunulmuş. Örnek olarak Merkez bankası, mülkiyet hakları gibi konular metinde bahsedilmesine karşın tek bir hegemonyadan bahsedilmemiş. Ayrıca metinde özel mülkiyetin sona ereceği gibi bir ifade de bulunmuyor.
Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve 2030 yılına kadar tamamlanması hedeflenen 17 hedef ise şunlar olarak belirlenmiştir:

Gündem 21 planları ülkelerin gönüllülük esaslı ortaya koyduğu bir plan olmasının yanında, gerek Gündem 21 gerek BM Sürdürülebilirlik 2030 planı yasal olarak bağlayıcı değildir. Başka bir deyişle, ülkeler bunları gerçekleştirmezse dâhi bir yaptırıma maruz kalmaz. Bunun yanında ülkeler BM şartlarına göre bu planları uygulamaya koymayı kendi iradesi ile taahhüt eder. Son olarak ise, bir doğrulama - haber kuruluşu olan USA TODAY, iddia üzerine BM Genel Sekreteri sözcüsü Daniela Gross ile iletişime geçmiş. Gross, böyle bir metnin olmadığını aktarmış ve belgeyi yalanlamış.
İddia YANLIŞ
14 Eylül 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan görselin Birleşmiş Milletler’in 2030 planını gösterdiği iddia edilmişti. İddia incelendiğinde, sözü geçen paylaşımın 1992 yılında gerçekleşen Gündem 21 adlı plana dayandırıldığı görülüyor. Açık kaynaklarda da bulunabilen Gündem 21’in metninde Birleşmiş Milletler’in 2030 hedeflerinin görselde paylaşıldığı gibi bir amaç taşımadığı görülebiliyor. Birleşmiş Milletler’in 2030 hedefleri iddia edilen görseldeki hedeflerden farklı olmasının yanında, Birleşmiş Milletler’in yapısı itibariyle yapılan planlar yasal olarak bağlayıcı değil. Yani hukuksal zeminde devletlere yaptırım uygulanmıyor. Son olarak ise devletler bu hedefleri kendi koşullarına göre düzenleyebilip gönüllü bir şekilde kabul ediyorlar.

Sonuç olarak;

Görselin Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına ait hedeflerini gösterdiği iddiası yanlış.