İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 23 Ağustos 2024 tarihinde yapılan paylaşımda görsellerin Çin’de bulunan Baigong Borularına ait olduğu ve bu yapıların eski tarihlerde dünyaya yerleşmiş dünya dışı uygarlıkların kalıntıları olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Çin’de Delingha yakınlarında bulunan Baigong Boruları üzerine yapılan bilimsel araştırmalar boruya benzer oluşumların doğal jeolojik süreçler sonucu oluştuğu üzerinde duruyor. Bu yapıların fosilleşmiş ağaçlar olabileceği düşünülüyor.
Paylaşımda gönderi serisinde bulunan iki görsel Baigong Boruları’nı göstermiyor.
Baigong Boruları Tartışması: Uzaylı Kalıntıları mı?
Tarih öncesi dönemde dünya dışı uygarlıkların ya da daha yüksek teknolojilere ulaşmış antik insan uygarlıkların dünyada yaşamış olabileceği iddiaları sosyal medyada en çok takipçi toplayan komplo teorilerinden biri. Bu teoriler, özellikle antik yapıların (örneğin, Mısır piramitleri veya Stonehenge) dünya dışı varlıklar tarafından inşa edildiği veya bu varlıkların insanlıkla bir arada yaşadığı iddialarına dayanıyor. Teorisyenler, eski uygarlıkların ileri teknolojik bilgiye sahip olmalarının, sadece dünya dışı müdahale ile mümkün olduğunu öne sürüyor. Her ne kadar bilimsel topluluk tarafından bu iddialar reddedilse de mevcut teorileri sorgulamaya yol açan her arkeolojik buluş komplo teorisyenlerinin kendi hipotezleriyle tartışmaya müdahil olmasıyla sonuçlanıyor. Söz konusu paylaşımda ele alınan ve Çin’de bulunan Baigong Boruları da bu örüntünün en tipik örneklerinden biri. 
Baigong Boruları ile ilgili kısa bir araştırmada İngilizce yazılmış birçok içeriğe rastlamak mümkün. Bu içeriklerin önemli bir kısmı da konunun komplovari şekilde ele alınmış versiyonları. Baigong Boruları ile ilgili genel iddia bu kalıntıların doğal değil yapay bir şekilde oluştuğu ve insan türünün de olmadığı bir zaman diliminden kaldığı üzerine. Konu hakkında üretilen içeriklerin önemli bir kısmı etkileşim alma amaçlı olarak bu yapıları dünyada uzaylı teknolojisin bir kanıtı olarak ele almışlar. Fakat daha güvenilir İngilizce kaynaklar ve Çince yazılmış içeriklere başvurulduğunda aslında Baigong Boruları’nın nasıl oluştuğuyla ile ilgili gizemin büyük ölçüde ortadan kalktığını söylemek mümkün.

Bilimsel Araştırmalar Baigong Boruları’nın Fosilleşmiş Ağaçlar Olabileceğini Ortaya Koyuyor
Öncelikle Baigong Boruları’nın bulunduğu yerin Çin’de çekici bir turistik yer olması nedeniyle halen “Alien Ruins” olarak adlandırıldığını belirtmek gerek. Bunun nedeni ise bu yapıların ilk keşfedildiği süreçle ilgili. Hikaye 1996’da Çin’de yayınlanan bir kitapta Qaidam havzasında Toson Gölü’ne yakın bir bölgede uzaylı yapılarından bahsetmesiyle başlıyor. Kitabın yazarı Bai Yu üçgen şeklinde bir mağara açıklığında zeminden yükselen ve duvara gömülü bir dizi metal boru gördüğünü aktarmış. Bu metal boru kalıntılarına gölün kıyılarında da rastlanmış. Boru malzemesi test için laboratuvara gönderildiğinde malzemenin yüzde 92'sinin demir oksit, silikon dioksit ve kalsiyum oksit gibi yaygın minerallerden oluştuğunu, ancak yüzde 8'inin bileşiminin bilinmediğini bildirilmiş. Bai Yu, bu bilinmeyen bileşim ve bölgenin yıldız gözlemine açık yapısı nedeniyle bu yerin uzaylılar tarafından ziyaret edildiği ve uzaylıların bu boruları yaptığı iddiasını ortaya atmış. Bu iddia ile beraber bölge turistik olarak da çekici bir yer haline gelmiş. 
2001’den sonra ise bölgede yapılan bilimsel araştırmalarla “uzaylı”lara gerek duyulmadan bu boruların nasıl yapıldığını açıklayan hipotezler geliştirilmeye başlanmış. Yapılan termolüminesans testleri, boruların 450 bin yıl öncesine ait olduğunu göstermiş. Boruların içeriğiyle ilgili de bilinmeyen kısmın potasyum, sodyum gibi elementler olduğu ortaya çıkmış. Alınan numunelerin dünya dışından gelen materyallerle karşılaştırılmasıyla boruların dünya dışından olmadıkları kanıtlanmış durumda. Boruların içeriğinde pirit ve karbon olduğunun bulunmasıyla da yapıların jeolojik süreçler sonucu oluştuğu fikri güç kazanmış. 2018’de yapılan başka bir araştırmada da boruların fosilleşmiş ağaçlar olduklarına dair hipotez için güçlü kanıtlar elde edilmiş. 
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla 2009’dan sonra Baigong Boruları’nın internetortamında yeniden doğduğu rahatlıkla söylenebilir. Dikkat çekici olan kısım ise bilimsel araştırmaları içeren Çince kaynaklar dikkate alınmadan hikayenin ilk kısmının komplo teoriler eşliğinde paylaşılması. Geçen süre içinde iddiaya boruların yıkılmış bir piramit içinde olduğuna dair bir ek de yapılmış durumda. Bu paylaşımlar bölgenin turistik çekiciliğini de artırıyor. O bölgeden geçen ve bölgeyi ziyaret etmek isteyen kişilerin karşısına uzaylı bölgesi yazılı tabelaların çıkması bu tür iddiaları güçlendiriyor da.
İddia Görsellerinin Bazıları Manipülasyon Amaçlı Yerleştirilmiş
Söz konusu iddiada kullanılan görsellerin hepsi de Baigong Boruları’nı göstermiyor. Bazalt sütunlarda delikler gösteren ilk fotoğraf bölgeden çekilmiş değil. Güvenilir kaynaklarda dolaşan fotoğrafların ve videoların hiçbirinde böyle bir yapı görülmüyor. Fotoğraftaki deliklerin düzgün olmalarından da görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtebiliriz. 

Paylaşımda bulunan ikinci görsel de Baigong Boruları’ndan birine ait değil. Kısa bir araştırmayla fotoğrafın Kanada’nın Nova Scotia eyaletinde fosilleşmiş bir ağacı gösterdiği bulunabiliyor. 

Üçüncü görselde boru kalıntılarının bulunduğu mağaranın girişi gösterilirken sol alt köşede manipülatif bir şekilde bulunan yapılarla ilgili olmayan bir görsel paylaşılmış. 

Bunun yanında, paylaşımda Baigong borularının anlatıldığı gönderi serisinde de birçok abartılı ifade yer alıyor. Boruların bulunduğu bir piramit olmadığı gibi bu yerin de antik bir araştırma merkezi olduğuna dair bir ifade hiçbir kaynakta yer almıyor. 

Sonuç olarak;

Görsellerin Çin'de bulunan Baigong Boruları'nı gösterdiği ve bu yapıların dünya dışı uygarlıkların kalıntıları olduğu iddiası yanlış.