Bir Twitter hesabı tarafından 6 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda COVID-19 aşısı olan kişilerde Delta varyantının viral yükünün 251 kat daha fazla bulunduğu iddia edildi. Gönderi 2 binden fazla retweet 5 binden fazla beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Tam aşılanmış kişilerde, Delta varyantı viral yükü 251 kat fazla bulundu. Uzmanların yorumuna göre, aşılılar süper bulaştırıcı olabilir. 11-25 Haziran 2021 arasında Vietnam’da yapılan araştırmanın detayları:

Benzer bir iddia daha önce AFP ve Health Feedback tarafından da incelenmiş.
Dr. Ümit Aktaş Kimdir?
Dr. Ümit Aktaş, Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fitoterapi üzerine eğitim almış. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına geliyor. Dr. Aktaş’ın uzmanlık derecesi bulunmuyor. Dr. Ümit Aktaş COVID-19 hastalığı ve aşıları ile ilgili yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme geliyor ve tartışmalara konu oluyor.
COVID-19 Aşısı Olanlar Viral Yükü Arttırıyor mu?
Dr. Ümit Aktaş yaptığı paylaşımda, dünyanın en eski ve en çok bilinen dergilerinden biri olan Lancet’ten bir makaleyi kaynak olarak göstermiş.

10 Ağustos 2021 tarihinde ön baskı olarak yayımlanan bu makalenin başında Lancet tarafından yazılan bir açıklama bulunuyor. Bu açıklamada, ön baskıların Lancet yayını olmadığı ve makalenin henüz incelenmediği belirtiliyor. “Ön baskılar hakem kontrolünden geçmemiş erken aşama araştırma makaleleri statüsünde yer alıyor. Makaledeki bulgular, klinik veya halk sağlığı açısından karar vermek için kullanılmamalıdır.”

Ön baskı olarak yayımlanan söz konusu çalışma Vietnam’da yapılmış. Çalışma aşılama sonrası Delta varyantı enfekte vakalarla ilgili bilgi eksikliğini giderme amacıyla gerçekleşmiş. Çalışma kapsamında Delta varyantı ile enfekte olmuş 69 sağlık çalışanının aşılama durumları, PCR test sonuçları ve tedaviden sonraki üç hafta antikor seviyeleri incelenmiş. Çalışmaya katılan sağlık çalışanları Oxford- AstraZeneca COVID-19 aşısı olmuşlar. Araştırmacılar çalışmanın sonucunda Mart-Nisan 2020 döneminde diğer virüs varyantlarıyla enfekte olanlara göre Delta varyantıyla enfekte olanların 251 kat daha fazla viral yük taşıdığını bulgulamışlar.

Araştırmacıların çalışma sonucunda vardığı çıkarım ise aşılama sonrası Delta varyant enfekte olması viral yük yüksekliği, uzun süreli PCR pozitifliği ve aşılama ile kazanılan antikor seviyesinin düşüklüğü ile ilişkili ve bu da aşılanan kişiler arasındaki bulaşıcılığı açıklıyor.
AFP’ye konuşan British Columbia Üniversitesi Halk Sağlığı Araştırmacısı Prof. Dr. Devon Greyson, bu çalışmanın amacının Delta varyantı ve diğer varyanlarları karşılaştırmak olduğunu açıkladı.
Araştırmacıların Health Feedback’e yaptığı açıklamada, verilerin yanlış değerlendirildiği vurgulandı. Açıklamada “Viral yükteki farklılıkların, Delta varyantının daha yüksek viral yüklere neden olma yeteneğinden kaynaklandığını ve enfekte bireylerin aşı durumlarıyla ilgili olmadığı” ifade edildi.

CDC, Delta varyantının diğer varyantlara göre iki kattan daha fazla bulaşıcı olduğunu açıklamıştı. Bazı veriler, Delta varyantı aşılanmamış kişilerde diğer varyantlara kıyasla daha ciddi semptomlara neden olabileceğini gösteriyor.

CDC, Delta varyantının diğer varyantlara göre iki kattan daha fazla bulaşıcı olduğunu açıklamıştı. Bazı verilere göre, Delta varyantı aşılanmamış kişilerde diğer varyantlara kıyasla daha ciddi semptomlara neden olabileceğini gösteriyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafında yapılan paylaşımda COVID-19 aşısı olan kişilerde Delta varyantının viral yükünün 251 kat daha fazla bulunduğu iddia edilmişti. Bu iddiaya kaynak olarak gösterilen makale Lancet’te ön baskı olarak yayımlanmış ve makale henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş. Araştırmacılar Delta varyantı ile enfekte olmuş 69 sağlık çalışanını Mart ve Nisan 2020’de toplanan numunelerle karşılaştırarak, Delta varyantının virüs yükünün 251 kat daha fazla olduğu saptamışlar. Ancak makaledeki karşılaştırmada birçok faktörün atlanmış olması uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Makalenin temel amacı da, aşılama durumu üzerinden bir karşılaştırma yapmaktan çok Delta varyantı ve diğer varyantlar arasında viral yük ve antikor seviyesi üzerinden kıyas oluşturmak. İddiada makalenin bulgusu çarpıtılarak paylaşılmış.

Sonuç olarak;

COVID-19 aşısı olan kişilerde Delta varyantının viral yükünün 251 kat daha fazla bulunduğu iddiası yanlış.