Bir Twitter hesabı tarafından 23 Haziran 2019 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Çin'de Atatürk posterlerinin olduğu bir dükkânı gösterdiği iddia edildi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı fotoğraflar hakkında birçok iddia daha önce Doğruluk Payı tarafından incelendi.
Fotoğraf, Çin’de mi Çekildi?
Uzun yıllardır sosyalmedyada dolaşımda olan Atatürk posterleri ile dolu olan bu fotoğrafın detayları incelendiğinde tabela kısmında Çince imaj yaratılmış İngilizce bir ifade olduğu görülebilir. Dükkanın kapısının üzerinde tabela olduğu tahmin edilebilecek yerde “photofacefun.com” yazıyor. Sosyal medyadaki paylaşımların çoğunda bu sitenin adı yer alıyor. Sitenin eğlence amaçlı montaj yapan bir site olduğunu görmek mümkün.
İnternette tersten görsel arama yapıldığında, aynı fotoğrafın farklı posterlerle Funnywow gibi montaj yapan bir başka sitede de yer aldığı görülebilir. Aşağıda yer alan fotoğrafta da sağ ve sol kısma aynı fotoğraflar eklenerek paylaşılmış.
Fotoğrafın orijinaline ise tersten görsel arama ile ulaşılabilir. Google Sanat ve Kültür koleksiyonlarında Life Photo Collection ile fotoğrafın kendisine ulaşılabiliyor. Fotoğraf, Jack Birns isimli Amerikalı foto muhabir tarafından 1949 yılında Çin’in Şangay kentinde çekilmiş. Fakat, Atatürk’ün posterlerinin olduğu alanda saç kesimi yapılan müşterilerin fotoğrafları bulunuyor.
Fotoğrafın “China, Last Days of Shanghai” (Çin, Şangay’ın Son Günleri) ismini taşıdığı görülebilir. Google aramasına “Jack Birns -China, Last Days of Shanghai” yazıldığında Vintage Everyday’in sitesinden bu koleksiyonda yer alan diğer fotoğraflara da göz atmak mümkün. Google’da fotoğrafın ayrıntıları arasında Birns’in bu koleksiyonunun ABD menşeli Life dergisinde yayınlandığı belirtiliyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın Çin'de Atatürk posterlerinin olduğu bir dükkânı gösterdiği iddia edilmişti. Fotoğraf her ne kadar Çin’de çekilse de dükkandaki posterlerin Atatürk’ü gösterdiği iddiası doğru değil. Görsel, fotoğraflara montaj ve efektler yapan bir internet sitesiyle yapılmış. Fotoğrafın orijinali ise Jack Birns isimli ABD’li bir fotoğrafçı tarafından Şangay’daki bir kuaförde 1949’da çekilmiş.
Sonuç olarak;
Fotoğrafın Çin'de Atatürk posterlerinin olduğu bir dükkânı gösterdiği iddiası yanlış.