Bir Twitter kullancısı tarafından 19 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın Çin’de 10 günden fazla süren trafiği gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Çin otobanı 110 trafik sıkışıklığı. 10 günden fazla sürdü ve her araba günde tahmini 1km hızında hareket etti.
İddia uzun zamandır sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. İddiayı doğrulama kuruluşları Malumatfurus, Teyit ve Reuters da incelemiş.
Fotoğrafın Çin’de 10 Günden Fazla Süren Trafiği Gösterdiği Doğru mu?
Sosyal medyada yedi yıldan fazla süredir dolaşımda olan ve birçok kullanıcı tarafından paylaşılan fotoğraf, dünyanın en uzun trafiği gibi başlıklarla internette paylaşılıyor. İddiada, fotoğrafın Çin’den olduğunu ve trafiğin 10 günden fazla sürdüğü belirtilmiş.

İddiayı incelemek adına ilk olarak fotoğraf arama motorlarında tersine görsel aramayla taratılıyor. İddiaya dair birçok fotoğraf çıksa da fotoğrafın orijinalinin aslında Çin’den değil ABD'nin California eyaletinden olduğunu anlaşılıyor. Gerçek fotoğraftaki şeritlerde otoyolun resimde gösterilen genişliğinin neredeyse yarısı kadar olduğu ve gösterildiği gibi sıkışık trafik olmadığı görülebiliyor. Yani, fotoğrafa montaj yapılarak araba sayıları artırıldığı gibi şerit sayısı da çoğaltılmış. Fotoğrafın gerçek hâli ise şu:

Fotoğrafın aslı 1998 yılında California’nın 405 nolu karayolunda çekilmiş. İki fotoğraf karşılaştırıldığında, yoldaki şerit sayılarının artırıldığı resimlerden görülebildiği gibi Google Maps üzerinden de doğrulanabiliyor.

İddia YANLIŞ
19 Aralık 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan fotoğrafın Çin’deki 10 günden fazla süren trafiği gösterdiği iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise fotoğrafın montaj olduğu, araba ve şeritlerin fotoğraf ile oynanarak artırıldığı gözüküyor. Yolun orijinal fotoğrafı ise 1998 yılında ABD’nin California eyaletinde 405 nolu karayolunda çekilmiş.

Sonuç olarak;

Fotoğraf, Çin’de 10 günden fazla süren trafiği gösterdiği iddiası yanlış.