İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 29 Temmuz 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun yapay yumurta üretimini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Videoda çamura bulanan yumurtaları gösteren ilk kesit, Çin’in meşhur “Yüzyıl Yumurtası”nın yapılışını gösteriyor. Şeffaf kaplara “yumurta” doldurulduğunu gösteren diğer görüntüler ise yumuşak oyun hamuru yapılışına ait.
Video Yapay Yumurta Üretimini Göstermiyor
Sosyal medyada görülen yanlış bilgi türlerinden biri, videoların bağlamından koparılarak  yeniden sunulması. Bu videolar, orijinal bağlamından çıkarılıp kasıtlı olarak manipüle edilerek yanlış bilgi yaymak amacıyla kullanılabiliyor. Kullanıcıların bu tür videoları yaymasının farklı motivasyonları bulunuyor. Bunların başında, ilgi çekici içeriklerle daha fazla etkileşim ve beğeni toplamak geliyor.
Bir Instagram kullanıcısının yaptığı paylaşımda, bir videonun yenilmek üzere üretilen yapay yumurtaları gösterdiği iddia edilmiş. Videonun üzerinde “Yapay yumurta üretimi, insanlara bunları yediriyorlar” ve “Nerden ne yediğinize dikkat edin!” yazıları yer alıyor. Fakat farklı kesitlerin birleştirilmesiyle oluşturulan bu video, bağlamından koparılarak yeniden paylaşılmış. Videonun ilk kısmında yumurtaların bir karışıma bulanarak bir makineden geçirildiği görülüyor. Ardından yumurta şeklindeki şeffaf kapların beyaz bir madde ile doldurulduğu görüntüler ekrana geliyor.
Videodan alınan kesitler internette araştırıldığında söz konusu iddianın 2017 yılından bu yana dolaşımda olduğu görülüyor. Ulaşılabilen en eski Türkçe paylaşım ise Facebook platformunda 2018 yılında yapılmış. Yumurtanın bir karışımdan geçtiğini gösteren ilk video, Çin mutfağına ait “yüzyıl yumurtası” ya da “asırlık yumurta” olarak bilinen yumurtanın yapılış anını gösteriyor. Yüzyıl yumurtası Çin’de popüler olan ve bir tür fermente edilmiş yumurta. Yüzyıl yumurtası; kil, kül, tuz, sönmemiş kireç ve pirinç kabuğundan oluşan bir karışıma bulanan ördek yumurtalarının bu karışım içinde birkaç hafta boyunca muhafaza edilmesiyle hazırlanıyor. Bu süreçte yumurtaların sarısı koyu yeşil bir renge, beyazı da jelimsi bir yapıya dönüşüyor. 

İnternette yüzyıl yumurtasının yapımını gösteren videolar araştırıldığında, iddia videosundaki ilk kesit ile benzer görüntülere ulaşılıyor. Bu videolarda yumurtalar, tıpkı iddia videosunda olduğu gibi bir karışımın içinden geçiriliyor. 

İkinci videodan görüntüler tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, Tayvan menşeli bir doğruluk kontrolü platformunun aynı videoyu incelediği ve yanlışladığı görülüyor. Video “slime” olarak da bilinen yumuşak oyun hamurunun plastik kaplara doldurulma anını gösteriyor. Videonun sağ alt köşesinde gözüken sarı etiketler, oyuncaklar hakkında ipucu veriyor.
2017 yılından bu yana dolaşımda olan videoda görülen bu etiketin, bir oyuncağa ait olduğu pek çok farklı doğruluk kontrolü platformu tarafından araştırılarak ortaya konmuş fakat günümüzde bu ürünün güncel linkine erişilemiyor.

Sonuç olarak;

Videonun yenilebilir bir yapay yumurta üretimini gösterdiği iddiası yanlış.