İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 5 Temmuz 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye Petrolleri yatırımı hakkındaki açıklamalarını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→  Ekrem İmamoğlu’nun 1 Mayıs için sosyal medyada yayımladığı video yapay zeka araçları ile değiştirilerek sahte bir yatırım fırsatı reklamı oluşturulmuş. 
→ Vatandaşa yatırım fırsatı yarattığı iddia edilen Türkiye Petrolleri’nin ise böyle bir yatırım çalışması bulunmuyor. 
Video Yapay Zeka Araçları İle Manipüle Edilerek Oluşturulmuş
Üretken yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte dijital manipülasyon araçlarının kullanımı gittikçe artıyor. Sosyal medyada, sahte bir haber sunumunun ardından gelen tanınır bir kişinin sahte açıklamalarının yer aldığı video manipülasyonları ise oldukça yaygınlaştı ve bu videolar pek çok kişi tarafından gerçek zannediliyor. Bu videoların üretilmesinin amacı ise genellikle bir ürün pazarlamak ya da dolandırıcılık eylemleri gerçekleştirmek. Daha öncesinde de benzer videolar incelenerek tarafımızca yanlışlanmıştı. 
Facebook platformunda paylaşılan bir videoda, bu durumun bir benzeri görülüyor. Videoda Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye Petrolleri hakkında bir yatırım fırsatından bahsettiği görülüyor. İddiaya konu olan videoda Ekrem İmamoğlu’nun bir videosundan alınmış kesitleri, yapay zeka araçları ile manipüle edilmiş. İddiada yer alan videoda Ekrem İmamoğlu’nun şu sözleri kullandığı görülüyor: 
“Türk vatandaşlarına Türk petrolüne yatırım yapmaları ve haftalık 26 bin lira kar payı almaları için inanılmaz bir fırsat sunuldu. 8 bin lira yatırım ve hafta sonunda hesabınızda 26 bin lira olsun. Bir ay sonra bu miktar 240 bin liraya yükselecektir. Türk hükümeti tüm Türk vatandaşlarının petrole yatırım yapmasına izin vererek düşük getiri ve kur dalgalanmalarına karşı koruma sağlamıştır. Program hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizden başvuruda bulunun. Yöneticilerimizin tüm ayrıntıları açıklamak ve sermayenizi artırmanıza yardımcı olmak için sizinle iletişime geçecektir.”

Videodan kesitler tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, videonun asıl halinin Ekrem İmamoğlu tarafından 1 Mayıs 20204 tarihinde kişisel X hesabından paylaşıldığı görülüyor. Ekrem İmamoğlu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle bir kutlama mesajı yayınlamış. İddiadaki video, bu videodan bir kesit alınıp yapay zeka araçlarıyla değiştirilerek oluşturulmuş. İmamoğlu’nun bu videoda Türkiye Petrolleri’ne ya da bir yatırım fırsatına dair hiçbir açıklaması bulunmuyor. Meta verileri incelendiğinde, iddiaya konu olan sahte videonun reklam yolu ile pek çok kez paylaşıldığı ve bu sayede yaygınlık kazandığı görülüyor.

Ekrem İmamoğlu’nun sahte Türkiye Petrolleri yatırım açıklaması Instagram’da ve Facebook’ta 2 Temmuz - 8 Temmuz arasında pek çok kez reklam olarak verilmiş. Reklamların her birine yaklaşık bin 500 - 2 bin erişim sağlanmış. Videonun yer aldığı paylaşımda bir link de bulunuyor. Reklamı görüp bu linke tıklayan kullanıcılar, “pantoganglitis.com” uzantılı sahte bir Türkiye Petrolleri sitesine erişiyor.

Sitede sahte yatırım fırsatı tuzağına düşenler için bir katılım formu yer alıyor. Sitenin içinde de internet kullanıcılarına ne kadar para kazanacaklarını belirten sahte bilgiler yer alıyor. Türkiye Petrolleri’nin resmi internet sitesinin uzantısı ise Türkiye Petrolleri Petrol ve Dağıtım A.Ş anlamına gelen “tppd.com.tr”

Sosyal medya üzerinden Türkiye Petrolleri ismini kullanarak yapılan dolandırıcılık girişimleri uzun zamandır devam ediyor. İnternette, bu dolandırıcılığın ağına düşerek para kaybeden internet kullanıcılarının şikayetlerini bulmak mümkün. 

Mağdur sayısının çoğalmasının ardından Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Melih Han Bilgin, 13 Kasım 2023 tarihinde bir haber kanalı vasıtasıyla Türkiye Petrollerinin adını kullanarak "yatırım fırsatı" adı altında yapılan hisse satışı dolandırıcılığına karşı kullanıcıları uyarmış. Genel Müdür Melih Han Bilgin’in 2023 yılında belirttiği gibi günümüzde de vatandaşın Türkiye Petrolleri’ne katkıda bulunacağı bir yatırım çalışması bulunmuyor. 
Söz konusu sahte videonun bir başka versiyonu 28 Haziran 2024 tarihinde Facebook üzerinden yayımlanmıştı. Hakan Fidan’ın Türkiye Petrolleri yatırım fırsatlarına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu öne süren paylaşımın sahte olduğu tarafımızca ortaya çıkarılmıştı. 

Sonuç olarak;

Videonun Ekrem İmamoğlu'nun Türkiye Petrolleri yatırımı hakkındaki açıklamalarını gösterdiği iddiası yanlış.