Bir Facebook hesabı tarafından 5 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, gerçek bir diş üzerine oyulmuş Roma Kolezyumu modelini gösterdiği iddia edildi. İddia 1.700’ün üzerinde görüntülenme almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Gerçek bir dıse oyulmuş Roma Kolezyumu

Benzer iddialar Türkiye’de ve dünya genelinde olmak üzere benzer tarihlerde sosyal medya kullanıcıları tarafından sıklıkla paylaşılmış. İddia ile ilgili USA Today ve Check Your Fact gibi doğruluk kontrolü platformlarının da analizi bulunuyor.
Fotoğraf Gerçek Bir Dişi mi Gösteriyor?
Türk ve yabancı sosyal medya kullanıcıları tarafından sıklıkla paylaşılan fotoğrafın açıklamalarında Roma Kolezyumu’nun minyatür bir modelinin Dalton Ghetti isimli bir heykeltraş tarafından gerçek bir dişe oyulduğu belirtiliyor. Dalton Ghetti, çoğunlukla yol kenarında bulduğu kalemlerin uçlarını oyarak yaptığı küçük heykeller ile tanınan bir sanatçı. Bu sebeple diş gibi küçük bir alana yapıldığı iddia edilen minyatür Kolezyum da Ghetti’ye atfedilmiş gibi görünüyor.

Ancak fotoğraf ne gerçek bir dişe oyulan minyatür bir Kolezyum modelini gösteriyor, ne de bu çalışma Dalton Ghetti’ye ait. Fotoğrafı aradığımızda, aynı görüntünün Tayland merkezli Illusion isimli bir stüdyo tarafından, Şanghay merkezli diş macunu üreten bir şirket olan Maxam için bir reklam kampanyasının parçası olarak yaratılan dijital ortamda oluşturulmuş bir çalışma olduğu görülüyor. Görüntü, stüdyonun Instagram hesabındaki paylaşımlardan da ayrıntılı olarak incelenebilir.

Illusion'ın internet sitesinde yayımlanan orijinal görüntü, sağ alt köşede "Mikropların yerleşmesine izin vermeyin" sloganıyla Maxam'ın diş macunu logosunu içeriyor.

Projeyi denetleyen Post Rattanas, USA TODAY'e yaptığı açıklamada, söz konusu görüntünün stüdyo tarafından, Şanghay'da diş macunu üreten bir şirket olan Maxam için bir reklam kampanyasının parçası olarak oluşturulduğunu ve stüdyonun dişi şekillendirmek ve Kolezyum'un dokusunu oluşturmak için ZBrush ve Modo da dahil olmak üzere bilgisayar tarafından oluşturulan görüntü programlarını kullandığını söyledi. Rattanas hiçbir işlemde gerçek diş veya fotoğraf kullanılmadığını da belirtiyor.
İddia YANLIŞ
Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, gerçek bir diş üzerine oyulmuş Roma Kolezyumu modelini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak fotoğraf, gerçek bir dişi göstermiyor. Bu görüntü Tayland merkezli Illusion isimli bir stüdyo tarafından ZBrush ve Modo programları kullanılarak, Şanghay merkezli Maxam isimli bir şirketin diş macunu reklamı için dijital ortamda oluşturulmuş bir çalışmayı gösteriyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın, gerçek bir diş üzerine oyulmuş Roma Kolezyumu modelini gösterdiği iddiası yanlıştır.