İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 5 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın HAARP istasyonunu gösterdiği iddia edildi

Benzer iddialar sosyal medyada dolaşmaya devam ediyor. 

HAARP Teorilerinin Bilimsel Bir Dayanağı Bulunmuyor

HAARP ile ilgili çeşitli iddialar özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin ardından tekrar sıklıkla gündeme geliyor. Bu paylaşımların merkezinde HAARP ile deprem tetiklenebileceği iddiaları yer alıyor. Birçok kullanıcı tarafından dile getirilen bu iddialar komplo teorisi niteliği kazanmış olmasının yanında, sıklıkla HAARP ve Türkiye’de yaşanan depremler ile ilişki kuruluyor. 
Ancak HAARP, yani Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı (High-frequency Active Auroral Research Program) ile, deprem tetiklenebileceği iddialarının hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. HAARP ABD’de Alaska’da yer alan ve iddialara konu olan tesisin adıyken, iddialarda “yüksek frekanslar kullanarak deprem tetikleyebileceği” iddia edilen cihaz ise HAARP kapsamında üretilen en meşhur aygıt, İyonosferin Araştırma Enstrümanı (IRI) isimli bir ölçüm aracıdır. Bu araç sayesinde HAARP, yüksek frekanslı ve yüksek enerjili radyo dalgalarını iyonosfer tabakasına gönderebilmektedir. IRI sayesinde HAARP araştırmacıları, iyonosferin çok küçük bir kısmını, geçici bir süreyle uyarabilmektedirler. İşte bu iyonosferi uyarma kapasitesi nedeniyle HAARP, uzak mesafeden çeşitli doğa olaylarını manipüle etmekte kullanılabileceği iddialarının odağında yer almıştır. Ancak HAARP’ın geliştirdiği IRI aracı ile, depremlerin gerçekleştiği tektonik tabakalarda bir hareket yaratmak imkansız. 

Fotoğraf HAARP İstasyonunu mu Gösteriyor?

Çeşitli komplo teorilerine konu olan HAARP ile ilgili yanıltıcı görseller de sosyal medyada dolanmaya devam ediyor. İddialarda yer alan görsel, ABD’deki HAARP tesisinden değil. Fotoğraf, “Kraliyet Hava Kuvvetleri Menwith Hill” isimli,  Birleşik Krallık ve ABD’ye iletişim ve istihbarat destek hizmetleri sağlayan, Kuzey Yorkshire, Harrogate’te bulunan bir hava kuvvetleri istasyonu.
İngiltere’de bulunan Menwith Hill, kapsamlı bir uydu yer istasyonu içeriyor ve bir iletişim önleme ve füze uyarı mevkisi niteliğinde. Bu alan, ABD tarafından dünya genelinde büyük bir uydu izleme istasyonu ve istihbarat toplama yeri olarak işletilen üç ana siteden biri. 
İddiada HAARP’ı gösterdiği iddia edilen görsellerin aslında Menwith Hill’den olduğu aşağıda da görülebilir. Balon şeklindeki yapıların adı ise “radom” ve bu yapıların içinde yer alan anten gibi teknik malzemeleri koruyor. 

Alaska’da bulunan ve HAARP kapsamındaki 180 antenden oluşan IRI aracı ise aslında böyle görünüyor: 

Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin

HAARP ve Deprem ile Yayılan Komplo Teorileri

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın HAARP istasyonunu gösterdiği iddia edilmişti. Ancak HAARP kapsamındaki IRI aracı, Alaska’da bulunuyor ve 180 antenden oluşuyor. İddialardaki görsel ise İngiltere’de Menwith Hill adındaki istihbarat destek hizmetleri sağlayan, Kuzey Yorkshire, Harrogate’te bulunan bir hava kuvvetleri istasyonunu gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın HAARP istasyonunu gösterdiği iddiası yanlış.