İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 2 Ağustos 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, fotoğrafın İsmail Haniye’nin Katar’daki cenazesini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Fotoğraf, İsmail Haniye’nin Katar’daki cenazesini değil; ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarına karşı Yemen’de Ocak 2024 tarihinde düzenlenen protestoyu gösteriyor. 
Fotoğraf Yemen’deki Bir Protestoya Ait
Hamas Lideri İsmail Haniye, 31 Temmuz 2024’te İran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Haniye’nin ilk cenaze töreni Tahran’da yapılmış ve cenaze namazını İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırmıştı.  Haniye’nin cenazesi 1 Ağustos’ta Tahran’dan Katar’a nakledildi ve Doha’da ikinci bir cenaze düzenlendi. Sosyal medyada çeşitli hesaplar tarafından yayılan bir fotoğrafın, Katar’da gerçekleşen bu cenazeye ait olduğu iddia edildi. 
Fotoğraf tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, bir X kullanıcısının 12 Ocak 2024 tarihinde yaptığı paylaşıma ulaşılıyor. Bu paylaşımda fotoğrafın üzerinde “Yemenliler, ABD ve İngiltere'nin düzenlediği saldırılara rağmen Gazze için sokaklara döküldü.” açıklaması yer alıyor. Bu bilgiden yola çıkarak yapılan aramalar ile fotoğrafla aynı açıya sahip bir videonun X platformunda paylaşıldığı ve 3 milyon görüntülenme aldığı görülüyor. Video ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarının ardından Yemen'deki büyük protestoyu gösterdiği açıklaması ile paylaşılmış. 
Konuya ilişkin anahtar kelime araması yapıldığında, birçok haber sitesinde de aynı videonun ve fotoğrafın Yemen’deki protestoyla ilişkilendirilerek paylaşıldığı görülüyor.

İddia fotoğrafında kalabalığın üzerinde gözüken bayraklar ile Yemen’deki protestoyu gösteren videodaki bayraklar aynı konumda duruyor.
İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin ardından Yemen iç savaşının bir tarafı olan Husiler, Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz’den geçen gemilere saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Bu saldırılara misilleme olarak ABD ve İngiliz savaş uçakları Yemen'e hava saldırısı düzenlemişti. Bu duruma tepki olarak Yemen’de on binlerce kişi Ocak 2024 tarihinde sokağa çıkarak saldırıları protesto etti. İddiaya konu olan fotoğraf Haniye’nin Katar’daki cenazesine değil, bu protestoya ait. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Haniye’nin Katar’daki cenazesini gösterdiği iddiası yanlış.