İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 7 Şubat 2022 tarihinde bir videonun ekran görüntüsü paylaşılarak bu videoda yer alan insanların Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiklerini gösteren bir kurgu haberin parçası oldukları iddia edildi.

Görüntüler Nerede Çekilmiş?

Twitter paylaşımında bulunan hesabının söz konusu iddia dışında aşı karşıtı olduğunu belli eden farklı paylaşımları da bulunuyor. İddiada, Covid-19 ile ilgili bir haber sunan bir kanalda, muhabirin arkasında bulunan ceset torbalarında bir kişinin ölmediği ve hareket ettiği belirtiliyor. Ekran görüntüsünde yer alan anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında videonun 4 Şubat 2022 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen iklim politikasına karşı yapılan protestolarda çekildiğini görmek mümkün. 
İklim protestosuna katılan göstericilerin ellerinde tuttukları pankartlarda yazan Almanca yazılarda “İklim koruma kanunu hayat kurtarır, mevcut iklim politikasına hayır” gibi ifadeler yer alıyor. Eylemciler protestoda birçok performans sergiledi. Bu protestolardan biri de ceset poşetleri içerisine girerek yatmak oldu.

İddianın yer aldığı video Avusturya’daki günlük gazete Oe24’ün YouTube’da yayınlanan bir haberinden alınmış. Muhabirin arkasında yer alan bir protestocu kadının üstü açılıyor. Aktivistlerden olduğu tahmin edilen başka bir kişi gelerek kadının üstünü örtüyor ve protesto devam ediyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından bir videonun ekran görüntüsü paylaşılarak bu videoda yer alan insanların Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiklerini gösteren bir kurgu haberin parçası oldukları iddia edilmiş. Viyana’da 4 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilen bu protestolar kapsamında iklim değişikliği, küresel ısınma ve iklim politikası gibi çeşitli konulara değinildi. Muhabirin arkasında yer alan bir protestocu kadının üstü açılıyor. Aktivistlerden olduğu tahmin edilen başka bir kişi gelerek kadının üstünü örtüyor ve protesto devam ediyor. Böylece, videonun söz konusu manipülasyonlarla bir ilgisi olmadığı sonucuna ulaşılabilir.

Sonuç olarak;

Görüntülerin, Covid-19 sebebiyle ölen insanları gösteren kurgu haberi gösterdiği iddiası yanlış.