Güney Afrika'da Covid-19 Aşılarının İmhasına mı Başlandı?
Sağlık
İlk yayın :
20 Ocak 2022
Bir Twitter hesabı tarafından 12 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Güney Afrika'da Covid-19'un gripten bir farkı olmadığının kabul edilmesi üzerine Covid-19 aşılarının imhasını gösterdiği iddia edildi. İddia 557 defa paylaşılmış ve 1.536 defa beğenilmiş. İddiada yer alan video ise 18 bin 800’den fazla görüntülenmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Afrika'da aşıların imhasına başlandı... Alın size aşı kampanyası. Çünkü Güney Afrika Cavit 19'un gripten bir farkı yok dedi Çünkü Güney Afrika aşı olmayı kabul etmedi. Ve cumhurbaşkanı söz verdi hiç kimseye en ufak bir baskı Zorunlu PCR testi yok dedi.
Video Güney Afrika’da İmha Edilen Covid-19 Aşılarını mı Gösteriyor?
İddia videosundan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında, Japonya’da yayın yapan NTV News’in Youtube videosuna ulaşılıyor. Videonun açıklamasında, olayın Nijerya’da yaşandığı ve sayısı 1 milyonun üzerinde tarihi geçmiş aşının imha edildiği ifade edilmiş. Arama motorlarında anahtar kelimeler aratıldığında ise Nijerya’da yaşanan olayın Türkiye’de de birçok haber sitesinde yer bulduğu görülüyor. HaberTürk TV’nin 23 Aralık 2021 tarihinde Youtube hesabında paylaştığı videonun açıklamasında da olayın Nijerya’da geçtiği kaydedilirken, imha edilen aşıların son kullanma tarihi geçen AstraZeneca aşıları olduğu belirtilmiş.
Batılı ülkeler ve ilaç şirketleri tarafından Afrika kıtasındaki ülkelere yüksek miktarda aşı bağışlanmıştı. Nijerya Ulusal Sağlık Geliştirme Ajansı'nın yöneticisi Faisal Shuaib gazetecilere yaptığı açıklamada, Afrika kıtasında aşı tedarikinde sıkıntı yaşandığı için raf ömrü kısalmış aşıları bilerek almak zorunda kaldıklarını söyleyerek “Son kullanma tarihi geçmiş 1 milyon 66 bin 214 doz aşıyı başarıyla geri çektik. Nijeryalılara verdiğimiz şeffaf davranma sözünü tuttuk. Bugünkü imha, halkın aşılama programımıza güvenmesi için bir fırsattır" açıklamasında bulunurken, Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Ehanire ise ülkenin raf ömrü kısalan aşıları artık kabul etmeyeceğini açıkladı.
Afrika Kıtasında Herhangi Bir Devlet Yetkilisi Covid-19’u Griple Bir Tutan Açıklamada Bulunmadı
Söz konusu iddiada, Güney Afrika’nın Covid-19 aşılarını kabul etmediği ve griple arasında bir fark olmadığının açıklandığı ifade edilmişti. İddia videosundaki olayın Nijerya’da gerçekleşmesinin yanı sıra Afrika kıtasındaki herhangi bir devlet yetkilisinin Covid-19’u griple bir tuttuğuna dair açıklaması yok. İddianın geçtiği Güney Afrika’nın cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Omicron varyantının ortaya çıktığı dönemde birçok ülkenin Güney Afrika’yı seyahat için “yasaklı ülke” ilan etmesi üzerine, dünyanın zengin ülkelerinin seyahati yasaklamak yerine, gelişmekte olan ekonomilerin halkları için yeterli aşı dozlarına erişme ve üretme çabalarını desteklemesi gerektiğine dair açıklamada bulunmuştu. Covid-19 aşıları tamamlanmış olan cumhurbaşkanının 2021’in aralık ayında Covid-19 testi pozitif çıkmıştı. Ramaphosa aşının etkisiyle Covid-19’u hafif semptomlarla atlatmıştı.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 12 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Güney Afrika'da Covid-19'un gripten bir farkı olmadığının kabul edilmesi üzerine Covid-19 aşılarının imhasını gösterdiği iddia edilmişti. Video Güney Afrika’da değil Nijerya’da çekilmiş ve son kullanma tarihi geçen Covid-19 AstraZeneca aşılarının imhasını gösteriyor. Bunun yanı sıra Afrika kıtasında herhangi bir devlet yetkilisinin Covid-19’u griple eş değer tutan bir açıklaması bulunmuyor.
Sonuç olarak;
Güney Afrika'da Covid-19'un gripten bir farkı olmadığının kabul edilmesi üzerine aşıların imha edildiği iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Görüntüler Gerçek Squid Game’in Yaşandığı Yeri mi Gösteriyor?
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Japonya Eski İçişleri Bakanı Kazuhiro Haraguchi'nin Aşıların Milyonlarca İnsanı Öldürdüğünü Söylediği İddiası Doğru mu?
Arap Ülkelerinin KKTC'yi Tanımayıp Güney Kıbrıs'ı Tanıdığı İddiası Doğru mu?
İkinci Salgına Hazırlık Olduğu İddia Edilen Video Güncel mi?
Küresel Terörizm Endeksinde Türkiye’nin Yeri
İsrail - Hizbullah Çatışmasının Köşe Taşları
Video Gana'daki Bir Altın Madenini mi Gösteriyor?
Video Aşı Olmayı Reddeden Bir Hastanın Darp Edilmesini mi Gösteriyor?
Bill Gates Aşılara Karşı Çıkanları Susturmak İçin Yapay Zekayı Kullanacaklarına Dair Bir Açıklamada Bulundu mu?