İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda “hangover” kelimesinin halatların üzerinde uyuyanlardan geldiği iddia edildi.

Hangover Kelimesi Nereden Geliyor?

Paylaşımdaki fotoğraf görsel arama motorunda tersten aratıldığında Getty Images’da yer aldığı görülüyor. Fotoğrafın açıklamasında, “3 Ocak 1979-Dublin: Gerçekten akşamdan mı kalmışlar? Pek değil. 19. yüzyıl İngiltere’sinde, hancılar müşterilere bir tür kurutma odası olan “kuruş asmak” sağlardı. Bir kuruş için hancılar denizcilerin uyuması için halatlar gererdi. Yeni bir film olan “Büyük Tren Soygunu’nda bu sahnede birçok müşteri iplerde. Film 1850’lerde geçiyor.”

İddiada yer alan fotoğraf  1978 yılında çekilen ve başrolünde ünlü aktör Sean Connery’nin yer aldığı “The First Great Train Robbery” isimli filmin setinde çekildi. 1978’de yayına giren film  İngiltere’de 1850’li yıllarda geçen bir tren soygununu anlatıyor. 

Filmdeki bu sahne de Kraliçe Victoria İngiltere’sinde ilginç bir olguyu vurguluyor. 19. yüzyılda gecelik konaklama her gelir grubundan kişinin erişilebileceği bir hizmet değildi. Bu tür bir maliyeti karşılayamayanlar “two-penny hangover” ismi verilen bir konaklamayı seçmek durumundaydılar. Bu konaklamada bir odaya ipler gerilir ve gelen müşterilerin o iplere yaslanarak geceleri geçirmesi sağlanırdı. “Four-penny coffin” adı verilen daha “lüks” konaklama tipinde ise müşteriler tabut şeklindeki tahta kutularda en azından yatarak geceleri geçirebilirdi. Fakat buradaki “hangover” kullanımının alkol tüketimi sonrası durumu niteleyen kullanımla bir ilgisi bulunmuyor.  

AFP’ye konuşan Lancaster Üniversitesi’nde dilbilimci Daniel Van Olmen, “hangover” kelimesinin “daha önceki bir anlamın uzantısı olduğunu; kalan veya arta kalan bir şey veya kişi; kalan veya hayatta kalma, bir etki sonrası” anlamına geldiğini belirtti. 
Merriam-Webster sözlüğü de “hangover” kelimesini ilk tanımını geçmişten kalan bir şey (hayatta kalan bir gelenek gibi) yaparken ikinci tanımını “ağır alkol tüketimi veya uyuşturucu kullanımının ardından kabul edilemez fiziksel etkiler” olarak tanımlıyor. 

Keele Üniversitesi’nden araştırmacı Jonathan Shears tarafından kaleme alınan “The Hangover: A Literary and Cultural History” kitabının 22. sayfasında da kelimenin etimolojik kökeninin “after-effects” çerçevesinde ele alındığı belirtilmiş. Kelimenin kökeninin 20. yüzyılın başlarına dayandığı da vurgulanmış. 

İddia daha önce de USA Today, AFP, ve Teyit tarafından da incelenmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafında yapılan paylaşımda “hangover” kelimesinin halatların üzerinde uyuyanlardan geldiği iddia edilmişti. İddiada yer alan fotoğrafa Getty Images’dan ulaşmak mümkün. Fotoğrafın altında yer alan açıklamada The First Great Train Robbery” isimli bir filmin setinde çekildiği ifadesi yer alıyor. Dilbilim uzmanları da kelimenin kökeninin 19. yüzyıl İngiltere’sinde bir gecelik konaklama uygulaması olan “two-penny hangover” kullanımından gelmediğini belirtmiş. 

Sonuç olarak;

“Hangover” kelimesinin halatların üzerinde uyuyan insanlardan geldiği iddiası yanlış.