Bir Twitter sayfası tarafından 19 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Hindistan’daki 5G kulesinin yakıldığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Hindistan, 5G kulesini yakıyor… Elleriniz dert görmesin

İddia çoğunlukla Twitter’da paylaşılmış. Paylaşım ayrıca Teyit.org ve AltNews tarafından da incelenmiş.
Hindistan’da 5G Kulelerinin Yakıldığı İddiası Doğru mu?
İlk olarak 2019 yılının Aralık ayında Çin’de tespit edilen ve solunum yolu ile bulaşan Covid-19 virüsü (SARS-CoV-2) sebebiyle, 30 Ocak 2021 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi. Kriz anlarında bilinmeyen konular hakkında ortaya çıkan bilgi kirliliği, pandemi sürecinde de kendini gösterdi ve koronavirüs hakkında birçok asılsız iddia ortaya atıldı. Bu asılsız bilgilerden en çok konuşulanlardan birisi ise 5G internet ağlarının virüsü yaydığı iddiasıydı.
5G ağları beşinci nesil teknoloji olarak 2019 yılında, yani Covid-19 dünya çapında yayılmaya başladığı zaman ortaya çıktı. 5G, 4G’den 10 kat daha hızlı bağlantı hızını hedefleyen beşinci nesil bir teknoloji. Bu teknoloji, ABD’de 10 şehirde piyasaya sürülmesine rağmen, 5G altyapısı olmayan pek çok ülke de COVID-19 vakası bildirdi. Uzun süre boyunca sosyal medyada yer eden tartışma, Dünya Sağlık Örgütü dâhil birçok sağlık ve bilim otoritesinin açıklamalarıyla yanlışlandı. Bilginin yanlış olduğu birçok kez kanıtlanmasına karşın, dünyanın birçok yerinde bu söylem yayılmaya devam etti.
Paylaşılan gönderide ise 45 saniye boyunca yanan bir yapı gözlemleniyor. Videoda ayrıca birtakım konuşmalar da bulunuyor. Videonun daha uzun versiyonlarını internette bulmak mümkün.
İddiayı incelemek için gönderi internette aratıldığında ise karşımıza Youtube’da HindxPress TV adında bir kanala ait video çıkıyor. 2018 yılının Ocak ayında yüklendiği görülen video, “Mobil kulede çıkan yangın ortalığı karıştırdı” başlığıyla paylaşılmış ve iddiada paylaşılan video ile eşleşiyor. Videonun açıklama kısmında ise “Ambala'daki Barara alt bölümünde bulunan seyyar kulede yangın çıktı. Yangın kısa sürede korkunç bir hâl aldı” yazısı ile paylaşılmış. Buradan da anlaşıldığı üzere olay Hindistan’ın Ambala ilçesinde yaşanmış ve video güncel değil.

Buna ek olarak 5G mobil ağları dünyada genel anlamda 2019’da yaygınlaşmaya başlasa da güncel olarak Hindistan’da 5G ağı bulunmuyor. 2021 yılının Mayıs ayında Hindistan hükümeti 5G’nin virüsü yaydığı iddialarını yalanlamış; ayrıca ülkede mevcut olarak 5G teknolojisinin bulunmadığını da belirtmişti. Farklı kaynaklarda, 2021 yılında dahi Hindistan’ın 5G teknolojisine sahip olmadığını doğruluyor. Beklendiği üzere, 2021 yılında 5G teknolojisine sahip olmayan Hindistan’da 2018 yılında da 5G teknolojisi yok. Sonuç olarak videonun eski tarihe ait olması, olay yaşandığı dönemde Covid-19’un hayatımızda olmaması ve Hindistan’da hâlâ 5G teknolojisinin olmaması haberin yanlış olduğunu gösteriyor.

İddia YANLIŞ
19 Ekim 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan gönderide Hindistan’da 5G kulelerinin yakıldığı iddia edilmişti. Paylaşımdaki video incelendiğinde videonun 2018 yılına ait olduğu ve Hindistan’da o dönemde (ve hâlâ) 5G teknolojisinin bulunmadığı görülüyor. Ayrıca 5G’nin Covid-19’u yaydığına dair iddiaların o dönem ortaya atılması mümkün değil çünkü Covid-19 virüsü 2019 yılının Aralık ayında keşfedilmişti.

Sonuç olarak;

Hindistan’da 5G kulesinin yakıldığı iddiası yanlış.