Bir Instagram sayfası yaptığı paylaşımda Nazım Hikmet Ran’ın Ceviz Ağacı şiirini Gülhane Parkı’nda polisten saklanmak için ağaca çıktığından orada buluşmak üzere sözleştiği sevgilisiyle buluşamayınca yazdığını iddia etmiş. 
Paylaşımda kullanılan metin şöyle:
Nazım Hikmet Gülhane Parkı’nda kız arkadaşıyla ceviz ağacının altında buluşmak üzere randevulaşmıştır. Kız arkadaşını beklerken birden polis gelir ve Nazım polise görünmemek için ceviz ağacına çıkar. Aksilik ya beklediği kız da o an gelir bakar bakar Nazım’ı göremez.Nazım ağaçtan ne inebilir ne de seslenebilir. Aranıyor malum o zaman... Polis gitmek bilmemektedir, kız da bekler ama boşuna. Ve Nazım Hikmet kağıdı kalemi çıkarır şunları yazar: Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda, ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.

Paylaşım Instagram’da 5 binden fazla beğeni almış ve 250 binden fazla defa görüntülenmiş. İddia birçok sosyal medya hesabı tarafından paylaşılmış ve iddia daha önce Teyit ve Malumatfuruş tarafında da incelemiş.
Ceviz Ağacı Şiiri Gülhane Parkı’nda mı Yazıldı?
Bilgi Yayınları’ndan çıkan Nazım Hikmet Şiirleri: Bu Memleket Bizim isimli Nazım Hikmet’e ait şiirlerin bir kısmının bulunduğu kitapta Ceviz Ağacı şiiri de yer almakta. Şiirin sonunda ‘’Balçık, 1 Temmuz 1957’’ notu da görülebilmekte. Kitabın ilgili bölümüne buradan ulaşılabilir. Balçık Bulgaristan’da bir şehrin ismi. Nazım Hikmet, Donanma Davası dolayısıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden 1950 senesinde çıkarılan af kanunundan yararlanarak çıkmış ve 1951’de Türkiye’den ayrılarak yurtdışına gitmiştir. Şiirin altındaki nottan da anlaşılabileceği gibi Nazım Hikmet şiiri Gülhane Parkı’nda değil, 1957 senesinde Bulgaristan’da iken yazmış.

Nazım Hikmet Ceviz Ağacı Şiirini Sevgilisi ile Buluşamadıktan Sonra mı Yazdı?
1957’de Bulgaristan’da yazılan Ceviz Ağacı şiiri Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın Hikmet’in şiirlerini incelediği kronolojide “Yurtdışındaki İlk Yıllar” bölümünde yer almış. Hikmet’in 1951’de yurtdışına gidişiyle başlayan dönemde yazdığı şiirlerle ilgili “Bu dönem, lirik dozun oldukça yüksek olduğu şiirlerindeki bir başka ağırlıklı tema ise, yurt özlemidir. Geride bıraktığı ülkesi, kenti, insanları, karısı ve oğlu dönüp dönüp şiirlerine girmiştir. “Vasiyet”, “Ceviz Ağacı”, “Mavi Liman”, “Yine Memleketim Üstüne Söylenmiştir”, “Varna Şiirleri” böylesi şiirlerin başarılı örnekleridir.’’ ifadeleri kullanılmış. Şiir özlem temaları içerse de Gülhane Parkı’nda buluşulamayan bir sevgiliye yazılmadığı anlaşılabiliyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfası yaptığı paylaşımda Nazım Hikmet’in Gülhane Parkı’nda buluşmak üzere randevulaştığı sevgilisi ile buluşmayı beklerken etrafta bulunan polislere görünmemek için ceviz ağacına çıktığı ve sevgilisiyle bu yüzden buluşamadıklarını ardından da Ceviz Ağacı şiirini orada yazdığını iddia etmiş. Şiir 1 Temmuz 1957’de Bakçık, Bulgaristan’da yazılmış. Gülhane Parkı’nda yazıldığı doğru değil. Şiirde özlem temaları olsa da Hikmet’in bu dönemde yazdığı şiirlerin oğluna, eşine ve memleketine duyduğu hasretin hakim olduğu şiirler olduğu kabul edilmekte. Şiir randevulaşılmasına rağmen buluşlulamayan bir sevgiliye yazılmamış. Nazım Hikmet’in Ceviz Ağacı şiirini Gülhane Parkı’nda polisten saklandığı için buluşamadığı kız arkadaşına yazdığı iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Nazım Hikmet’in Ceviz Ağacı şiirini polisten saklandığı için buluşamadığı sevgilisine yazdığı iddiası