Paylaşılan Fotoğraf, Kaz Dağları’nı mı Gösteriyor?
Bir Facebook kullanıcısı paylaştığı kesilmiş orman alanı fotoğrafının Kaz Dağları olduğunu iddia etti. Paylaşım ilk kez paylaşıldığı 8 Mayıs 2020 tarihinden itibaren 2,3 milyondan fazla görüntülendi.
Paylaşılan kesilmiş orman alanı fotoğrafı sorumluları suçlayıcı bir metinle tamamlanmış. Yorumlara inildiğinde ise kullanıcının bu fotoğrafın Kaz Dağları’na ait olduğunu iddia ettiği görülüyor.
Kaz Dağları ile ilgili yanıltıcı paylaşımlar yeni değil. Kanadalı Alamos Gold şirketinin Çanakkale Kirazlı’da yürüttüğü altın madeni projesi için 195 bin ağaç kestiğinin ortaya çıkmasıyla kamuoyunun dikkati Kaz Dağları’na yönelmişti. 26 Temmuz 2019’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”, kutuplaşmış siyasi alanda çeşitli yanıltıcı paylaşımları beraberinde getirmişti.
Paylaşılan Fotoğraf, Kaz Dağları’nı mı Gösteriyor?

Paylaşılan Fotoğraf Kaz Dağları’na mı Ait?
Kullanıcının paylaştığı fotoğraf Google Görseller yoluyla arattırıldığında fotoğrafın Güneydoğu Asya’da bulunan Borneo adasına ait olduğu görülüyor. Fotoğraf, Greenpeace misyonu tarafından Endonezya’nın Orta Kalimantan ilinde 2014 yılında çekilmiş. 2016 tarihli International Bussines Times’ın haberine göre fotoğraf Endonezya’nın en önemli palmiye yağı şirketlerinden Karya Makbur Abadi’nin palmiye yağı plantasyonu için kestiği ağaçları gösteriyor.

Aynı fotoğraf 2015 tarihli Washington Post haberinde palmiye yağı üretiminin ekosisteme nasıl zarar verdiğini anlatan bir makalede de kullanılmış.
Sonuç:
İddia YANLIŞ

Bir Facebook kullanıcısının Kaz Dağları olarak paylaştığı fotoğraf aslında 2014’te Endonezya’nın Orta Kalimantan ilinde palmiye yağı plantasyonları için kesilmiş orman alanını gösteriyor.

Sonuç olarak;

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın Kaz Dağları’na ait olduğu iddiası fotoğrafın aslında Endonezya’da kesilmiş bir orman alanına ait olması nedeniyle