Bir Instagram hesabı tarafından 5 Ekim 2022 tarihinde paylaşılan listenin Reuters'ın paylaştığı ve bu listenin “Türkiye’deki En Güvenilir Haber Kaynaklarını” gösterdiği iddia edildi.
İddiada yer alan grafik Doğru Veri isimli sitenin paylaştığı grafik ile eşleşiyor.
Liste, Türkiye’nin En Güvenilir Haber Kaynaklarını mı Gösteriyor?
İngiltere merkezli araştırma merkezi ve düşünce kuruluşu Reuters Gazetecilik Araştırma Enstitüsü, her yıl dünyadaki dijital haber tüketimini anlamaya yönelik hazırladığı raporun 2022 yılı için verilerini paylaştı. Türkiye dahil 46 ülkede 93 bin kişinin katıldığı Reuters Enstitüsü'nün 2022 Dijital Haber Raporu, dijital haber tüketimini ve tüketicilerin eğilim ve düşüncelerini inceliyor.
Söz konusu iddiada da bu raporda yer alan bir liste paylaşıldı. Raporun Türkiye bölümündeki sonuçlarında haber kurumlarına olan güvenin, geçen seneye kıyasla azalarak %36'ya indiği görülüyor.
Bu oranların yaş aralığına bakıldığında %48 ile habere güven oranının en yüksek olduğu grubun 55 yaş üstü olduğu görülüyor. Haberlere en az güvenen yaş grubu ise %23 ile 18-24 arası gençlerden oluşuyor. Haber kurumlarının siyasi olarak kutuplaştığını ve taraflı olduğunu düşünenlerin oranı ise % 38.
Show more
Rapora göre Türkiye’de en çok kullanılan ilk üç sosyal medya platformu sırasıyla YouTube, WhatsApp ve Instagram. Haber almada en çok kullanılan platform ise %43 ile YouTube olurken Instagram %40 ile ikinci, Twitter ise %35 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Show more
Paylaşımda ise “en güvenilir haber kaynakları” listesinin yer aldığı iddia ediliyor. Fakat Reuters raporuna göre 2022 yılında en çok güvenilen haber kuruluşları listesi ile paylaşımdaki liste birbirinden farklı. Birinci sırada %67 ile FOX Haber yer alsa da listenin ikinci sırasından sonra paylaşımdaki liste aynı kalmıyor. FOX Haber’den sonra en güvenilen haber kuruluşu Sözcü. Onu takip eden ise Cumhuriyet olarak gözüküyor. Sabah, en güvenilir haber kuruluşları listesinde son sırada yer alıyor.
Show more
Reuters’ın raporunda Türkiye’de haftalık en çok takip edilen/izlenen medya kuruluşlarına da yer verildi. Televizyon, radyo ve basılı gazeteler arasında haber kaynağı olarak ilk 5’te, FOX Haber, Sözcü, CNN Türk, Show TV ve Habertürk yer aldı. Görüldüğü üzere sosyal medya iddiasındaki listede de “en güvenilir haber kaynakları listesi” aksine “Türkiye'de en çok hangi kuruluşlardan haber alınıyor?” listesi yer alıyor. Rapora göre FOX Haber, Türkiye’nin hem en popüler hem de en güvenilir haber kaynağı.
Show more
İddia YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan listenin Reuters'ın paylaştığı ve bu listenin “Türkiye’deki En Güvenilir Haber Kaynaklarını” gösterdiği iddia edilmişti. Reuters Gazetecilik Araştırma Enstitüsü, her yıl dünyadaki dijital haber tüketimini anlamaya yönelik hazırladığı raporun 2022 yılı için verilerini paylaştı. Instagram’da paylaşılan liste “en güvenilir haber kaynakları” listesini göstermiyor. Reuters’ın raporuna göre bu liste “Türkiye’de haftalık en çok takip edilen/izlenen medya kuruluşları” listesini gösteriyor. Televizyon, radyo ve basılı gazeteler arasında haber kaynağı olarak ilk 5’te, FOX Haber, Sözcü, CNN Türk, Show TV ve Habertürk yer alıyor. Özetle, sosyal medya iddiasındaki listede de “en güvenilir haber kaynakları listesi” aksine “Türkiye'de en çok hangi kuruluşlardan haber alınıyor?” listesi yer alıyor. Rapora göre FOX Haber, Türkiye’nin hem en popüler hem de en güvenilir haber kaynağı.
Sonuç olarak;
Paylaşımın, "Türkiye'deki En Güvenilir Haber Kaynakları 2022 Reuters” listesini gösterdiği iddiası yanlış.