İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 14 Haziran 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, Tom Hanks’in mevcut İsrail-Hamas Savaşı sırasında, Filistin’e destek için kefiye taktığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ İddiadaki görsel güncel değil. Fotoğraf 12 Ekim 2013’te Paris’te Tom Hanks ve eşi Rita Wilson’ın yürüyüşü sırasında çekilmiş. 
→ Filistin’e desteğin sembolü haline gelen kefiye, siyah - beyaz renkli ve balık ağı desenine sahip bir örtü. Tom Hanks’in boynundaki ise mavi-siyah bir kefiye. Tom Hanks’in Filistin’e destek verdiğini gösteren herhangi bir açıklaması bulunmuyor. 
Görsel 12 Ekim 2013 Yılında Çekilmiş
Dünya gündemi farklı konularla her gün pek çok kez değişse de 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden İsrail - Hamas Savaşı güncelliğini koruyor. Savaşa dair gelişmeler, sosyal medyada geniş bir yankı bulurken sosyal medya kullanıcıları markalar, şirketler, tanınmış kişiler gibi etki düzeyi yüksek kesimlerin bu konudaki tutumlarını merak ediyor. İsrail ile ilintili markalara boykot eylemleri düzenleniyor.

Tanınmış kişiler ise, sosyal medya paylaşımları ya da kıyafetleri ile Filistin’e desteğini belirtiyor. Örneğin Mayıs ayında Cannes Film Festivali’ne katılan Cate Blanchett, giydiği siyah elbisesi ve elbisenin ucundaki yeşil-beyaz kuyruğu ile kırmızı halıda yürüyerek Filistin bayrağını temsil etmişti. 
Çevrimiçi ortamlarda ünlülerin savaşa karşı tutumlarına dair yanlış bilgiler içeren paylaşımlar da yapılıyor. Sosyal medyada yayılan Jason Statham’ın Filistin’i desteklemek amacıyla aracına Filistin Bayrağı astığı iddiasının yanlış olduğu, incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştı.

Bu duruma benzer bir iddia, Facebook platformunda bir görsel ile ortaya atılmış. Paylaşımda Amerikalı ünlü oyuncu Tom Hanks’in Filistin’i desteklemek için kefiye giydiği iddia edilmiş. Fakat iddiada yer alan görsel güncel değil, 12 Ekim 2013 tarihinden. 

Orta Doğu’da yaygın olarak kullanılan kefiye adlı örtü, günümüzde Filistin ile dayanışma amacıyla düzenlenen eylemlerde sıkça görülüyor. Farklı renklere ve balık ağı desenine sahip bu örtünün siyah-beyaz renklisi 1930’lardan bu yana Filistin’in bağımsızlığı ile özdeşleşmiş. 1930’larda İngiliz sömürgesine karşı olan Filistinliler tarafından takılan siyah-beyaz kefiye, 1960’larda Filistin Kuruluş Örgütü lideri Yaser Arafat tarafından kullanılmasıyla yaygınlık kazanmıştı. 

İddiaya konu olan Tom Hanks fotoğrafı, tersine görsel arama araçları ile aratıldığında stok fotoğraf sitesi olan Getty Images’de aynı açıdan çekilmiş bir fotoğrafa ulaşılıyor. Sitedeki açıklamada fotoğrafın 12 Ekim 2013’te Paris’te bulunan “Avenue du President Wilson” apartmanının önünde çekildiği bilgisi yer alıyor. Tom Hanks ve eşi Rita Wilson bu tarihte Paris’i ziyaret etmiş ve alışveriş yapmışlar. Ünlü çift yürüyüşlerinin ardından gazetecilere poz vermiş. 2013 yılında yapılan bir haberde Tom Hanks’in boynundaki, “Fransız esintili atkı” olarak tanımlanmış.

Sonuç olarak;

Tom Hanks'in kefiye taktığı görselin güncel olduğu iddiası yanlış.