İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 11 Temmuz 2024 tarihinde paylaşılan gönderide Türkiye’den İsrail’e giderek Gazze’deki soykırıma katılan çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasına yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiği iddia edildi.

İddia KISMEN YANLIŞ
→ Kanun teklifi TBMM’de kabul edilmemiş. 9 Temmuz 2024’te kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi kabul edilmiş.  
→ Teklifin yasalaşması için TBMM Genel Kurulu’nda oylamadan geçmesi, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
Gazze Şeridi’nde Savaş Devam Ediyor
7 Ekim 2023’te Hamas silahlı güçlerinin Gazze üzerinden İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaş, Gazze Şeridi'nde yoğun çatışmalara ve sivil kayıplara yol açtı. İsrail'in hava saldırıları ve Hamas'ın roket atışları sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybederken, bölgedeki insani kriz derinleşiyor. Uluslararası toplum çatışmaların durdurulması çağrısında bulunurken, taraflar arasındaki gerilim devam ediyor. 
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Al Jazeera’ya göre, İsrail’in saldırıları sonucu son 24 saatte 81 Gazzeli hayatını kaybetti. Güncel durumda, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarından dolayı 39.289 Filistinli hayatını kaybederken, 1.139 İsrail vatandaşı hayatını kaybetti. Taraflar arasında ateşkes görüşmeleri devam etse de, bu konuda somut bir adım atılabilmiş değil. 
Sosyal medyada dolaşıma giren gönderide de  Türkiye’den İsrail’e giderek İsrail tarafında savaşa katılan Türkiye - İsrail çifte vatandaşlarının vatandaşlıktan çıkarılması, mal varlıklarına el konulması ve müebbet hapisle cezalandırılmasına yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiği iddia edilmişti. Söz konusu kanun teklifi Yeni Şafak tarafından da duyurulmuş.
Teklif TBMM Genel Kurulu’nda Görüşülecek
HÜDA PAR İstanbul milletvekili Yapıcıoğlu’nun hazırladığı kanun teklifinin çıkış noktası, medyada Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna da sahip en az 4 bin İsrail vatandaşının İsrail’e giderek İsrail-Hamas savaşında yer alması. 
İddiayla ilgili kanun teklifi TBMM veri tabanında araştırıldığında, HÜDA PAR İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu’nun söz konusu kanun teklifini 29 Aralık 2023 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduğuna ulaşılıyor. 2/1895 esas numaralı kanun teklifi Türkiye’nin de taraf olduğu 1950 yılında imzalanan BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne dayanarak TBMM Başkanlığı’na sunulmuş.
Kanun teklifi, TBMM Başkanlığı tarafından Adalet (esas), Dışişleri (tali), İçişleri (tali) ve İnsan Hakları İnceleme (tali) komisyonlarına yönlendirilmiş. Yapıcıoğlu, 7 Mayıs 2024 tarihinde İç Tüzük’ün 37. maddesine dayanarak teklifin doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine alınmasını da talep etmiş.

Teklifle ilgili komisyon raporu 9 Temmuz 2024 tarihinde Meclis 3. oturumunda gündeme gelmiş. Söz konusu teklif hakkında görüşmeler açılmış ve çeşitli siyasi partilere mensup milletvekilleri tarafından teklif tartışılmış. Oturum Başkanı Sırrı Süreyya Önder tarafından başlatılan oylama sonucu kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi kabul edilmiş. 
Genel Kurul’dan Çıkacak Karara Göre Teklif Yasalaşabilir
Söz konusu kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda açılacak görüşme sonrasında maddelerin tek tek tartışılması, milletvekillerinin konuyla ilgili soru-cevap faslını gerçekleştirmesi ve oylamaya sunulması gerekiyor. Teklif oylamadan geçtiği takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanunu onaylayabilir. Onaylanan kanunun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete’de de yayımlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanının bir defaya mahsus kanunda değişiklik talep etme veya veto etme yetkisi de bulunuyor. 

Sonuç olarak;

Türkiye pasaportuna sahip İsrail vatandaşlarına yönelik kanun teklifinin TBMM’de kabul edildiği iddiası kısmen yanlış.