Bir Twitter kullanıcısı tarafından 23 Kasım 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Uğur Şahin’in mRNA aşısı hakkında yayımlanmış makalesi olmadığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Uğur Şahin'in mRNA sıvıları konusunda yayınlanmış bir tane makalesi var mı?

Uğur Şahin hakkında birçok benzer iddia sosyal medya platformlarında paylaşılmıştı.
Uğur Şahin’in mRNA Aşıları Hakkında Hiçbir Makalesi Olmadığı İddiası Doğru mu?
BioNTech’in CEO’su olan Uğur Şahin, 1965 yılında Türkiye'de doğdu. 4 yaşındayken ailesiyle Almanya’nın Köln şehrine yerleşen Şahin, eğitimine burada devam etti. Liseden mezun olduktan sonra Köln Üniversitesi'nde tıp eğitimi alan Şahin, 1992'de tıp fakültesini bitirdi ve 8 yıl boyunca Köln Üniversitesi'nde iç hastalıkları, hematoloji ve onkoloji doktoru olarak çalıştı. Devamında kariyerine Saarland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde devam eden Uğur Şahin, hâlihazırda BioNTech CEO’luğu dışında Almanya, Mainz merkez olmak üzere birçok kurumda araştırmacı ve akademisyenlik görevlerini sürdürüyor.
Paylaşılan gönderide ise Uğur Şahin’in mRNA aşılarına yönelik bir tane dahi makalesi olmadığı iddia edilmiş. Twitter’da Uğur Şahin’in aslında doktor olmadığı, aşı olmadığı gibi paylaşımlara da denk gelmek mümkün.
İddiayı incelemenin birçok yolu bulunuyor. İlk olarak tıp fakültesini bitirmiş ve sonrasında uzun süre boyunca üniversitelerde görev almış, profesör ünvanına sahip bir kişinin bilimsel makale yazması bir zorunluluk durumu. Uğur Şahin de doktora yaptığı için, farklı konular hakkında yazdığı makalelerine ve doktora tezine internet üzerinden ulaşılabiliyor. Özgeçmişinde de görüldüğü üzere, Uğur Şahin doktora tezini “Bispezifische monoklonale Antikörper zur Aktivierung von Zytostatikavorstufen an Tumorzellen” başlığıyla Köln Üniversitesi’nde tamamlamış.
Bunun yanında doktorasını tamamladığı yıllarda dahi birçok başarı ve ödül kazanan Şahin, 2001 yılında Özlem Türeci ile kansere karşı monoklonal antikorlar geliştirmek için Ganymed adlı kurumu kurdu. 2008 yılında ise BioNTech firmasını kurmasıyla insan vücudunun kendi antijenini üretmesini sağlamak için mRNA adı verilen genetik materyali kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapisi tedavi yöntemleri geliştirmeye başladı. Ekibiyle birlikte, özellikle her hastanın kanser mutasyon profiline göre uyarlanmış mRNA bazlı aşıların geliştirilmesine öncülük etti.
Uğur Şahin’in mRNA ile alakalı bilimsel makaleleri ise Google Akademik dahil birçok akademik sitede bulunabiliyor. Bilimsel makaleler incelendiğinde ise, Uğur Şahin ve Özlem Türeci mRNA ve aşı çalışmalarına yönelik birçok makale yazdığı görülüyor.. Bunun yanında BioNTech altında çalışan birçok bilim insanı da makalelere katkı sağlamış.

İddia YANLIŞ
23 Kasım 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Uğur Şahin’in mRNA aşıları hakkında yayımlanmış bilimsel makalesi olmadığı iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise Uğur Şahin’in dünyanın en saygın dergilerinde olmak üzere gerek kanser üzerine gerek mRNA aşıları üzerine birçok bilimsel makalesi olduğu görülebiliyor.

Sonuç olarak;

Uğur Şahin’in mRNA aşıları hakkında yayımlanmış bilimsel makalesi bulunmadığı iddiası yanlış.